“Szükség van az összefogásra, az együtt gondolkodásra, együtt sokkal többet tudunk elérni.” – Czettisch Bernadett, digitális kommunikációért felelős igazgató mozgatórugó az AMIT csapatában. Kreativitással és szakértelemmel ötvözve vezeti be hálózatukba a legújabb oktatást elősegítő technikai vívmányokat. A programok virtuálissá való átalakítása idén vált igazán aktuálissá, így tettek 2020. október 3-4.-én az AMIT konferencia esetében is.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

Nem idegen volt idegen a szervezőcsapat számára az átállás, mivel tagjaik különböző államokban élnek, hozzá vannak szokva a folytonos online kommunikációhoz és munkához. Már tavaly ősszel elkezdték használni a Zoom felületét, ezért mostanra megfelelően kitapasztalták a működését. Magát a konferenciát egyéves, többfázisú előkészület előzte meg. Létrehoztak egy regisztrációs honlapot a résztvevők és előadók számára. A tanplatform menüpont alatt rendszerezték a hétvégi magyar iskolák oktatást segítő tananyagát, összegyűjtöttek a Biliteracy Seal nyelvvizsgához szükséges információkat és nyelvvizsgahelyszíneket. A magabiztos tudással rendelkezőknek nyelvvizsgabiztos-tanfolyamot szerveztek a Pécsi ECL vizsgaközponttal. AMIT-TALI online webináriumot szerveztek, ami az iskolák távoktatásra való áttérését kívánta megkönnyíteni. Nyáron olvasó- és színésztáboruk volt több mint 60 gyerek 11 pedagógus részvételével. 

A világjárvány betörésekor az AMIT azonnal reagálni tudott a kialakult helyzetre. Segíteni tudta a bezárt oktatási intézményeket. Jó csapat kovácsolódott össze az AMIT és a pedagógusok között is. Igyekeztek végig pozitívak maradni, kihasználni a virtuális tér előnyeit. Az online formátumnak köszönhetően a konferencia nemzetközivé vált, szép számmal jelentkeztek más amerikai államokból, Ausztráliából, de néhány európai ország is képviseltette magát. A kétnapos program 110 résztvevővel büszkélkedhet, többségük végig aktív maradt. A résztvevőknek lehetőségük nyílt válogatni az előadások között.  A korábbi években a helyszínt a New York-i főkonzulátus adta. Ehhez képest volt idén hatalmas előny, hogy mindenki otthonából követhette az eseményeket, ennek tulajdonítják a nagy érdeklődést. A nyitó köszöntőt Pásztor István, New York-i főkonzul és B. Nagy Péter diaszpóra konzul mondta el, illetve vasárnap csatlakozott a köszöntésekhez Szilágyi Péter Nemzetpolitikáért Felelős miniszteri biztos Magyarországról.

A kihívások hatékony kezelése volt a téma, amit érdekes módon még a koronavírus-járvány megjelenése előtt eldöntöttek. Figyelembe vették az előző évek visszajelzéseit az előadóknál és az altémák kiválasztásánál, hogy minden magyar iskolai pedagógus hallgathasson az érdeklődési körének megfelelő hasznos gondolatokat. “Vegyes nyelvtudású csoportok kezelése, nehezen kezelhető atipikus gyerekek fejlődése, atipikus módszerek használata a tanításban. Magyar, mint idegen nyelv oktatása, beszéd- és íráskészség fejlesztése. Online eszközök hatása az idegrendszerre. A járvány okozta stresszhelyzetek kezelése.” – sorolta a főbb igényelt tematikákat az igazgatóasszony. A 14 előadó közül nyolcan az Anyaországból, hárman Kanadából, és egy fő Argentínából szólt a közönséghez. Minden előadás után volt lehetőség a diskurzusra. Jelenleg még tartanak az utómunkák, de publikálni fogják az előadásokat az interneten. Egyelőre az előadások diái lelhetők fel az amit-ny.org weboldalon a korábbi előadások menüpontban.

A konferencia óta sem unatkozik az AMIT-csapat, egyéb programok is zajlanak, állnak tervezés alatt. mostanság nálunk. Az AMIT-Tali során például bemutatják a tanplatformukat, és a legújabb online alkalmazásokra is kitérnek. A globális óvodai szakcsoportot tagjai a diaszpóra magyar nyelvű óvodái számára készít óraterveket. Szókincsben és tematikusan akarja felkészíteni a gyerekeket az iskolára, illetve előzetesen támogatni az önkéntesek és a tanárok munkáját.

Találhatunk újdonságokat is az AMIT-programok között: matematika- tehetséggondozás versenyekre fókuszálva, robotika szakkör. Utóbbit szeretnék népszerűsíteni, valamint elérni, hogy amerikai magyar családok gyermekei becsatlakozhassanak Magyarországon működő online foglalkozásokba. Hiánypótló jelleggel erősítenék az online órákat, mert sok közösségben nincs alkalma a tanulónak arra, hogy személyes, hagyományos különórára járjon. Együttműködő partnerük a magyar, 8-14 évesekre koncentráló RoboLabor. Az AMIT fentebb említett weboldalán tudnak az érdeklődők jelentkezni a szakkörre.

A jövőre nézve elkezdték listázni és felkutatni a különleges foglalkozású, magyar származású szakembereket. Szeretettel kérnek mindenkit, amennyiben ismernek ilyet, jelezzék az AMIT munkatársai számára. Bernadett szerint csapatuk sikere az egymásra való odafigyelésben, egymás megismerésében és az elfogadásban rejlik. Buzdítja a diaszpóra tagjait, ha bármilyen hasznos, a magyarság életét támogató ötletük támad, és helyi szinten bármi gátat szab a megvalósításnak, forduljanak bizalommal az AMIT-hoz, hogy felkarolhassák a jó ügyet. Valamint akkor is írjanak, ha a csapat részeivé szeretnének válni.

Czettisch Bernadett a Minnesota-i magyar közösség aktív tagja, munkáját kitüntetéssel köszönte meg a New York-i Magyar Főkonzulátus. Meglepetés volt számára az elismerés, megtisztelőnek érzi. Vallja és kollégáit is arra inti, hogy érdemes szívvel-lélekkel dolgozni, mert a jó munkát megbecsülik. ”Érdemes azért dolgozni, hogy a gyökereket és a magyar identitást erősítsük a felnövő generációban.” – mondta zárszóként. A Bocskai Rádió és a magyarság nevében köszönjük, gratulálunk!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.