A Hungarian Club of Chicago (Chicagói Magyar Klub) szervezésében június 10-én szombaton Magyar Napot (Hungarian Heritage Day) rendeztek a Chicago Fire–Atlanta United mérkőzésen. Mintegy 250-en közösen szurkoltak Nikolics Nemanjának, aki a meccset követően találkozott is a rajongókkal.

Nikolicsot 250-en várták a mérkőzés után (Fotó: Mózsi Gábor)

A Fire decemberben igazolta át a magyar válogatott csatárát, aki azóta nemcsak a chicagói csapat vezéregyéniségévé nőtte ki magát, hanem 12 góljával jelenleg maga mögé utasít mindenkit az MLS góllövőlistáján. Sőt, június 5-én őt választották meg május hónap legjobb játékosának

A mérkőzésre a Chicagói Magyar Klub meghívott minden környéken élő magyart, hogy közösen kiszurkolják a győzelmet és Nikolics újabb gólját.

Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke elmondta, hogy a Magyar Nap ötlete januárban került szóba, a gondolat Aradvári Lászlótól indult el, aki tavaly a Nemzetpolitikai Államtitkárság kulturális kiküldöttjeként támogatta munkájával a chicagói magyarságot és többek között erről is egyeztetett labdarúgócsapat egyik vezetőjével.

A Chicagói Magyar Klub támogatásával elindult a szervezkedés, hosszú hónapon keresztül folytak az előkészületek, amiben Stétz Andrea, a Magyar Klub egyik igazgatója oroszlánrészt vállalt. „Rég nem látott izgalommal készültünk erre a napra. A magyarság között megmozdult valami. Kicsik és nagyok mind ott akarunk lenni a lelátókon és drukkolni szeretnénk a mi magyar játékosunknak!” – fűzte hozzá Demeter András, a klub elnöke.

Néhány órával a meccs előtt a klub egy kis falatozásra invitálta a stadion előtti parkolóba a chicagói magyar szurkolótábort: sült kolbászt, virslit, sört és üdítőt szolgáltak fel a vendégeknek. Az ún. tailgate party egy tipikusan amerikai szokás: a meccsek előtt mindenki viszi a maga kis grillezőjét, és általában hot dogot és hamburgert készítenek ott helyben a parkolóban.

Több mint 250 magyar szurkoló volt jelen a meccsen, külön szektorban, magyar zászlókat lobogtatva, nemzeti színűre festett arccal, büszkén szurkoltak a Chicagónak.

Dr. Bencsik Zita Magyarország chicagói főkonzulja végezte el a kezdőrúgást. A főkonzul asszony kérdésünkre elmondta, hogy nem kétség, a sport és a futball a nemzeti öntudat, a büszkeség és az összetartozás érzésének velejárója. Niko, a Chicago Fire játékosa magyar származású, s bizony ez nekünk, egy kis országból származónak nagy dolognak számít.

A nagy hőség ellenére a magyar szurkolótábor végig izgulta a mérkőzést. A Chicago Fire kihagyott ugyan egy-két helyzetet, de összességében sokkal jobban játszott, mint az Atlanta United, s 2–0-ra győzött. Extra öröm, hogy Nikolics rúgta a második gólt tizenegyesből.

A meccs végén a magyar szurkolótábor személyesen is találkozhatott a csatárral, aki autogramot osztogatott, képeket, labdákat és mezeket írt alá kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ezzel is felejthetetlen élményt nyújtva mindenkinek.

A közös fényképek elkészülte után megkérdeztük tőle, hogy beilleszkedett-e már a csapatba és alkalmazkodott-e az itteni életviszonyokhoz, szokásokhoz. Niko elmondta, hogy az első időszak volt a legnehezebb, hiszen két hónapig a családja nélkül volt. Felesége és két kisgyermeke csak később jött ki Chicagóba. Felesége, Nóri számára még sok minden új és hozzá kell szoknia, főleg a chicagói belváros forgalmas közlekedéséhez.

Bencsik Zita és Demeter András is összeállt egy közös fotóra Nikoliccsal (Fotó: Mózsi Gábor)

Ami a csapatot illeti, Niko elmondta, hogy nagyon hamar befogadták őt, remek a hangulat az öltözőben és a pályán is, s most már megszokta a stílust is. A Fire nagyon jól játszik, a legutóbbi hét meccsén veretlen!

Nagyon meglepte, hogy ilyen sok magyar él Chicago környékén. Azon meg pláne meglepődött, amikor Demeter András hozzáfűzte, hogy több mint 30 ezerre tehető a Chicagóban és környékén elő magyarok száma. Azt is megígérte, ha éppen nincs meccs, akkor szívesen elmegy családjával bármilyen magyar érdekeltségű rendezvényre – a klub vezetősége abban bízik, hogy ismét találkozhat vele és családjával a július 8-9-i, 10. Chicagói Gulyásfesztiválon.

Demeter András, a Chicagói Magyar Klub elnöke elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Nikolics család otthonosan érezze magát a nagyvárosban Úgy érzi, hogy ez egy igazi barátság kezdete lehet, és izgatottan várjuk a folytatást.

Forrás: nemzetisport.hu

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.