Bölcsőtől a sírig – a Clevelandi Cserkész Regös Csoport 45. jubileumi műsora

  Mikor:
  2018. november 10. @ 7:00 du. – 9:00 du.
  2018-11-10T19:00:00-05:00
  2018-11-10T21:00:00-05:00
  Hol:
  Lakewood Civic Auditorium
  14100 Franklin Blvd
  Lakewood, OH 44107
  Egyesült Államok
  Költség:
  $18 / $12 gyerekeknek
  Kontakt személy:
  Cserkész Regös Csoport

  November 10-én, szombaton este 7 órától nagyszabású gálaműsorral ünnepli fennállásának 45. évfordulóját a Clevelandi Magyar Cserkész Regös Csoport a Lakewoodi Civic Auditoriumban (14100 Franklin Blvd, Lakewood, Ohio).

  A Bölcsőtől a sírig című összeállításukban a clevelandi magyar közösség által őrzött, élő hagyományt mutatják be: azokat a táncokat és zenéket, amelyeket az együttes ápol, gyakorol. A műsorban fellépnek a Cserkész Regös Csoport tagjai, kíséri őket a Magyar Kálmán torontói Gyanta zenekarából, valamint a Walter Mahovlich vezette helyi Harmonia zenekar tagjaiból verbuvált ünnepi együttes. A táncokhoz a Regös Csoport egykori és jövendő tagjai is csatlakoznak.

  A színes és hímzett ruhák, a lendületes koreográfia, a csodálatos zene és a népdalok most is varázslatos élményt ígérnek. A műsor amellett, hogy az őseik hagyományát őrző fiatalokat megerősíti küldetésükben, a felnövekvő generációk számára is tanúsítja a magyar kultúra páratlan gazdagságát.

  A belépőjegy felnőtteknek 18 dollár, gyerekeknek 12 éves korig 12 dollár. Jegyek online a www.clevelandregos.org honlapon válthatók. Jegyfoglalás, illetve az adóból leírható szponzori támogatás ügyében a HungarianGala4@gmail.com email címre várják a megkereséseiket.

  Az ötévente megrendezésre kerülő gálaműsort ezúttal a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatta. Mindenkit szeretettel várnak a közös ünneplésre a clevelandi regösök!

  Az együttesről

  A Clevelandi Cserkész Regös Csoportot a clevelandi cserkészcsapatok tagjaiból 1973-ban alapította Andrew és Mary Temesvári, hogy tanulmányozzák és fenntartsák a Kárpát-medence eltűnőben lévő kulturális örökségét. Az együttes hitvallása ma is ugyanaz: őseink népművészetének felkutatása, elsajátítása és bemutatása – legyen szó néptáncról, népzenéről, népviseletekről, népi hangszerekről vagy a mondakincsről. Kizárólag cserkészek lehetnek a tagjai, akik betöltötték a 14. életévüket, jól beszélnek magyarul, tudnak magyarul írni-olvasni, s aktívan részt vesznek a cserkész életben. Az elkötelezett munka elengedhetetlen feltétel, ugyanis a Regös Csoport tagjai maguk készítik a fellépő ruhákat, énekelnek a kórusban, táncolnak, kézműveskednek, műsort készítenek.

  Az elmúlt 45 évben sok helyen vendégszerepeltek: Michiganben, New York-ban, New Jersey-ben, Ontarióban, Washington D.C.-ben, Magyarországon és Erdélyben. Felléptek a Clevelandi és a Kenti Állami Egyetem, a Canton Civic Center, az Akron E.J. Thomas Hall, a Cleveland Palota Színház, a Blossom Zenei Központ és a Cleveland Museum of Art eseményein. Számos közéleti személy és méltóság előtt bemutatkoztak, többek között Ronald Reagan elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt is köszöntötték. Az együttes 2001, 2011 és 2016 nyarán Észak-Magyarországon, Erdélyben, Ukrajnában, Szlovákiában és Szerbiában végzett néprajzkutatást.

  Bővebb információ: www.clevelandregos.org

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.