Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú zarándoklat

Cleveland USA – Magyarország – Erdély – Csíksomlyói zarándoklat 2017. május 31. és június 8.

  1. nap, május 31. szerda: indulás reggel 8 órakor Budapestről a Hősök tere mellett lévő Szépművészeti Múzeum mögötti parkolóból (Dózsa György út 41, 1146) Budapest – Keszthely – Veszprém. 265 Km. Szállás a veszprémi szemináriumban.
  2. nap, június 1. csütörtök: Veszprém – Nagyvárad. 450 Km. Szállás Nagyváradon.
  3. nap, június 2. péntek: Nagyvárad – Kolozsvár – Gyergyószárhegy. 366 Km. Szállás Gyergyószárhegyen a Fenyő Panzióban*** – péntek, szombat, vasárnap és hétfő éjszakákon.
  4. nap, június 3. szombat: Gyergyószárhegy – Csíksomlyó – Ditró – Gyergyószárhegy útvonalon. 150 Km. Péntek este vacsora, valamint reggeli 7 órakor a szállodában. Korábban kell indulnunk Csíksomlyóra, hogy találjunk közelebb helyet az oltár körül! Szombat este közös vacsora Ditróban a csabrendeki és zalaszántói, valamint a keszthelyi zarándokokkal.
  5. nap, június 4. vasárnap, Pünkösdvasárnap: Gyergyószárhegy – Ditró – Gyilkos tó – Békás szoros – Gyergyószárhegy. 85 Km.
  6. nap, június 5. hétfő: Gyergyószárhegy – Gyímesközéplok – Gyergyószárhegy. 100 Km.
  7. nap, június 6. kedd: Gyergyószárhegy – Székelyudvarhely – Segesvár – Medgyes – Nagyszeben. 230 Km. Szállás Nagyszebenben.
  8. nap, június 7. szerda: Nagyszeben – Gyulafehérvár – Szeged 425 Km. Szállás Szegeden.
  9. nap, június 8. csütörtök: Szeged – Ópusztaszer – Budapest 190 Km. Szállás egyénileg mindenki 

SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET

Csíkszomlyói zarándoklat magyarországi és erdélyi körutazással

 

Időpont: 2017. május 31. június 8.

Utazás: légkondicionál kényelmes luxusbusszal (kávé, szeszes ital, víz, üdítő, halk zene, TV)

Idegenvezetés: személyem, illetve kijelölt személyek az egyes helyeken

Utasbiztosítás: mindenki egyénileg

9 napos út költsége $800 (útiköltség, belépődíjak, szállások 3-4 csillagos szálláshelyek-, teljes ellátás: reggeli, ebédre szendvicsek vagy meleg ebéd, vacsorára meleg vacsorák)

Egyágyas szoba különdíja: $200

Repülőjegyek: mindenki egyénileg

Jelentkezni: Mezei Andrásnál: 216-861-1937

[email protected]

A repülőjegyek egyénileg foglalhatók, ugyanakkor ajánlom figyelmükbe a Global Voyages Utazási Irodát, hétha sikerül kedvezőbb járatot találni általuk. Az iroda Chicagóban van, de magyarok működtetik!

https://www.facebook.com/GLobalVoyages/

$300 előleget húsvétig kell befizetni, a fennmaradt összeget Budapesten az autóbuszon!

 

Fontos tudnivalók!

Magyarország hivatalos pénzneme a forint-, hivatalosan feltüntetve HUF

Románia hivatalos pénzneme a lei-, hivatalosan feltüntetve RON

Magyarországon és Romániában bármelyik városban lehet pénzt beváltani. Székelyföld egyes turisztikai helyein elfogadják a forintot. A pénzt lehetőleg ne tartsuk egy helyen. Legyen egy kisebb pénztárca, amelyben kevesebb költőpénz áll rendelkezésünkre.

Az autóbuszvezetők neve: 1. Bagladi István – Tel: + 36 30 3425 305,  2. Pusztai Tamás

MSB 490 Mercedes típusu autóbusz – Zala Volán

Mezei András magyarországi telefonszáma: +36 20 7753322, amerikai cell: +1 440 862 1584

Nézzük meg az útleveleket, hogy júniustól számítva a lejárat ideje minimum 100 nap legyen! 

Szerdán, május 31-én reggel találkozunk Budapesten a Hősök tere mellett lévő Szépművészeti Múzeum mögötti parkolóban. (Dózsa György út 41, 1146). Majd ellátogatunk a magyar tengerre, a Balatonra és annak kulturális fővárosába, Keszthelyre. Látogatást teszünk az ország 3. leglátogatottabb kastélyába, a Festetics kastélyba. Ellátogatunk a Ranolder Katolikus Iskolába, ahol a gyerekek szép táncbemutatót tartanak, majd a középkori gótikus Magyarok Nagyasszonya templomába, ahol szentmisén veszünk részt. Azt követően kicsit időzünk a plébánián. Utunkat folytatva ellátogatunk Veszprémbe, ahol meglátogatjuk az érseki palotát, és lehetőség szerint találkozunk a veszprémi érsekkel, Dr. Márfi Gyula püspök atyával. Szállás a veszprémi szemináriumban. Itt találkozási lehetőség a kispapokkal, csütörtök reggel szentmise a Szeminárium kápolnájában, a kispapokkal közösen, főcelebráns Márfi érsek atya.

Csütörtökön, június 1-én indulunk Erdélybe, Nagyváradig, Szent László városába. Nagyváradon megnézzük a bazilikát, a kanonok sort, lehetőség szerint a püspöki palota látogatható részét, majd sétálunk a főutcán, ott, ahol annak idején Ady Endre is sétált, valamint láthatjuk a szép szecessziós palotákat.

Pénteken tovább utazunk a kincses Kolozsvárra. Útközben a Királyhágón haladunk érintve Kalotaszeg központját, Bánffyhunyadot.  Kolozsvárott megtekintjük a messze híre Mátyás király szoborcsoportot, a Szent Mihály templomot, Mátyás szülőházát (csak kívülről látogatható), a Farkas utcai református templomot.

Tovább utazunk Székelyföldre a Gyergyói medencébe, Gyergyószárhegy és Gyergyóditróba, a Maros folyó partján, akár mint egy mozgó tájképben. Szálláshely Szárhegyen illetve Ditróban.

Szombaton veszünk részt a híres csíksomlyói búcsún, ahol évről-évre több százezer magyar testvérünk kéri Égi Édesanyánk közbenjárását. Szombat este közös zenés-táncos vacsora Ditróban a csabrendeki és zalaszántói, valamint a keszthelyi zarándokokkal.

Vasárnap ellátogatunk Gyergyóditróba, ahol Székelyföld legnagyobb temploma ékeskedik.

Ditróban ugyancsak betekinthetünk a székelyek népi kultúrájába, majd részt veszünk a pünkösdi ünnepi szentmisén, továbbá megnézzük az új Szent Imre templomot, amely a felszegi részben épült 2015-ben. Délután ellátogatunk a Gyilkos – tó és a lélekszorító Békási szoroshoz.

Hétfőn a Madarasi Hargitára látogatunk el jó idő esetén, majd ellátogatunk a Gyímesekbe az ezer éves határhoz, a történelmi Nagy-Magyarország legkeletibb bástyájához, a Rákóczi vár maradványaihoz-, itt betekinthetünk a gyímesi csángók kultúrájába.

Kedden folytatjuk utunkat Dél Erdélybe, a Libán tetőn keresztül megérkezünk Székelyudvarhelyre.  Rövid városnézés után folytatjuk utunkat Segesvárra, amely az Unesco részét képzi. Megtekintjük Segesvár belvárosát, azt követően tovább utazunk Nagyszebenbe. 

Szerdán (vagy ha lesz idő, akkor kedden a koraesti órákban) megnézzük a híres történelmi belvárost, a szászok fővárosát, amely város Európa Kulturális Fővárosa is volt. Szebenben megnézzük a nagy és kis piactereket, a Gótikus evangélikus templomot, a Barokk katolikus templomot valamint belvárosi sétát teszünk. Szebent elhagyva megérkezünk Gyulafehérvárra, amely Erdély szellemi bölcsője volt.

Gyulafehérváron megtekintjük az ezer éves magyar székesegyházat, a Papnevelő Intézetet,  a kilencvenéves román ortodox székesegyházat, továbbá belvárosi sétát teszünk a gyönyörűen felújított várban. Utunkat folytatva, megérkezünk Szegedre.

Csütörtökön Szegeden belvárosi sétát teszünk, megnézzük a magyar katolikus székesegyházat, valamint a gyönyörű terek és épületeket. Szegedre nem lehet úgy ellátogatni, hogy ne enne az ember egy híres szegedi halászlevet, ezért megállunk a Tisza partján egy finom halászlére. Utunkat folytatjuk vissza Budapestre, de útközben megállunk a híres Ópusztaszeren ahol meglátogatjuk a Nemzeti Történelmi Emlékparkot.

Aki tovább marad Budapesten vagy egyéb helyen, az egyéni szervezésétől függ. Jó lelki és testi felkészülést kívánok.

Természetesen nem lehet leírni mindazt, amit látni, és főleg érezni fogunk. Lehetőség szerint mindennap lesz szentmise. Részletekért kérem hívja a Szent Imre Plébániát a 216-861-1937-es számon!

Tisztelettel, Mezei András adminisztrátor

 

Általános adatok Romániáról

 

Lakosság: 19 850 000 fő

Népsűrűség: 90 fő/km2

Nyelvek: román, magyar, német, ukrán…

Népcsoportok: román (88,1%), magyar (7,9%), német (1,67%), ukrán, szerb, horvát, bolgár, szlovák, cseh, orosz, tatár, görög, török (2,33%).

A magyarok alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbséget. (A népszámlálás szerint 2002-ben 1 434 377 fő.) Székelyföldön egy tömbben közel 700 ezer magyar él. Az 1990-es évekig a németek voltak a másik nagy kisebbségi csoport (szászok és svábok), azonban döntő többségük a kommunizmus bukását követően Németországba települt. A magyarok és a németek főleg Erdélyben élnek. A romák aránya a népszámlálásban szereplőnél lényegesen magasabb (becslések szerint több mint 10%, Romániában él a világ legnagyobb roma közössége), mert a népszámlálások során többféle okból sokan úgy döntenek, hogy románnak jelentik be magukat. Említendő etnikai csoport a több mint tízezres lélekszámú lengyel kisebbség Suceava megyében. Korábban jelentős számú zsidó és örmény lakosság is élt az országban. Lásd még: Székelyek, Csángók.

Külképviseletek 

The United States Embassy

4-6, Dr. Liviu Librescu Blvd.,

District 1, Bucharest

015118 Romania

Telephone: (+40) 21 200-3300

Fax: (+40) 21 200-3442

Main Embassy website

 

Kolozsvár, Magyar Főkonzulátus

Cím: Piata Unirii nr. 23. I. em. Kolozsvár

Telefon: +40 264 596-300

Ügyelet: +40 744-703-290

Fax: 594-109

E-mail: [email protected]

 

Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar és amerikai állampolgárok Európai Unió területén érvényes feltételek mellett utazhatnak be Romániába, útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal Románia 2007. január 1-én bekövetkezett uniós csatlakozása után néha előfordult, hogy a román határrendőrök nem fogadtak el egyes magyar személyazonossági igazolványokat, de az ilyen esetek hibákon, tévedéseken alapultak. A román határrendőrök kérhetik, hogy igazolják az utazás időtartamára a megélhetéshez szükséges feltételek meglétét (napi 100 euró, kereskedelmi szállásfoglalás vagy más lakhatási lehetőség igazolása). A két ország között létező, a sürgősségi egészségügyi ellátást is szabályozó egyezmény értelmében egyik állam állampolgárának sem kell egészségbiztosítást felmutatnia. A magyar állampolgárok 6 hónap leforgása alatt 90 napot tartózkodhatnak vízummenetesen Románia területén. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelniük a román idegenrendészeti hatóságtól.

Vámelőírások

Románia EU-tagsága révén a határállomásokon formális vámellenőrzés nincs. Ugyanakkor a romániai beutazáskor figyelemben kell venni, hogy itt is érvényes a legtöbb, a Magyarországra való beutazáskor érvényes vámelőírás. A beutazáskor legfeljebb 10 000 dollár értékű valutát lehet készpénzben bevinni; a bevitt összeget be kell jelenteni, ugyanis csak a bevitt értéknek megfelelő összeget lehet kivinni az országból. A 10 000 dollárt meghaladó összegeket csak banki átutalás révén lehet bevinni Romániába. A nagy értékű ékszereket vagy elektronikai cikkeket be kell jelenteni a beutazásnál; kiutazásnál a román hatóságok kérhetik az itt vásárolt nagy értékű cikkek számláját. Szigorú előírások szabályozzák a lőfegyverek, régiségek és gyógyszerek bevitelét, illetve kihozatalát. Ezen előírások be nem tartása az említett cikkek elkobozásához és büntetések kirovásához vezethet.

Úthasználati díj

Romániában 2005 elejétől kezdve kötelező az úthasználati matrica (rovignetta) vásárlása minden gépjárműre, kivéve a két- és háromkerekű motorkerékpárokat. A matrica lehet egy évre szóló, a belföldi járművek esetében, illetve egy napos, hét napos, harminc napos, hat havi és egyéves időtartamú külföldi járművek részére. A matricák árai függenek a jármű környezetvédelmi besorolásától ((Euro-minősítés nélküli, Euro 1, Euro 2 vagy annál jobb minősítés). A jármű Euro-minősítését a román forgalmi engedély tartalmazza. A külföldi vagy igazolja az Euro-minősítést (forgalmi engedéllyel vagy törzskönyvvel), vagy legrosszabb minősítés szerinti (Euro minősítés nélküli) díjat fizeti.

A matrica (rovignetta) hiánya komoly büntetést von maga után.

 

Fontosabb telefonszámok 

Ország előhívó: 40

Központi segélyhívó: 112 

Rendőrség: 955 

Tűzoltóság: 981 

Mentők: 961  

Nagyobb   települések: Bucuresti (Bukarest) 2 064 000 (2 355 000), Constanta 350 000, Iasi 343 000, Timisoara (Temesvár) 334 000, Cluj-Napoca (Kolozsvár) 328 000, Galati 326 000, Brasov (Brassó) 324 000, Craiova 304 000, Ploiesti 252 000, Braila 235 000, Oradea (Nagyvárad) 221 000, Bacau 204 000, Arad 190 000, pitesti 179 000, Sibiu (Nagyszeben) 170 000, Targu Mures (Marosvásárhely) 164 000, Baia Mare (Nagybánya) 149 000, Buzau 148 000, Satu Mare (Szatmárnémeti) 132 000, Botosani 126 000, Piatra Neamt 123 000, Drobeta-Turnu Severin 116 000, Suceava 114 000, Ramnicu Valcea 113 000, Focsani 101 000.

 

Legmagasabb  pont:

Moldoveanu hegycsúcs 2543 m.

 

Főbb folyók:

Duna (Dunarea), Maros (Mures), Szamos (Somes), Temes (Timis), Olt, Zsil (Jiu), Szeret (Siret), Prut.

 

Egy főre jutó GNP:

1 090 USD

 

Pénz:

A legkönnyebben eurót vagy amerikai dollárt lehet váltani. Az árfolyamok között nincsenek nagy különbségek; az utcai csencselők kivételével mindenhol érdemes váltani.

 

Nincs hozzászólás még.

Hozzászólás