#magyarfilmnapja – Bocskai Filmklub: Aurora Borealis – Északi fény

  Clevelandben is megünnepeljük a Magyar Film Napját!

  Magyarország Chicagói Főkonzulátusának támogatásával a Bocskai Filmklub is meghívást kapott és csatlakozott a Magyar Nemzeti Filmalap határokat átívelő eseményéhez.

  Április 28-án, vasárnap este 6 órától Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét mutatjuk be a Magyar Business Klubban. A Törőcsik Mari főszereplésével készült film két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja.

  A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

  Az Aurora Borealis – Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. Több nemzetközi fesztiválon is bemutatták, közönségdíjat nyert Chicagóban és szakmai fődíjat Spanyolországban, valamint a rendező életműdíjat vehetett át érte Kolozsváron.

  „Ahol külföldi katonák – szövetségesként vagy hódítóként – egy ország lakosságával kapcsolatot létesítenek, ott házasságon kívüli gyerekek születnek” – mondja Dr. Barbara Stelzl-Marx, a téma elismert kutatója, az osztrák ENSZ-bizottság alelnöke. „Magyarország a szovjet megszállás alatt hasonló traumákon ment keresztül, de a magyar háborús gyerekek felkutatása még alig kezdődött el. Be kell lássuk, a háború még mindig nem ért véget.” – nyilatkozta a rendező, Mészáros Márta.

  Ajánlott 16 éves kor felett. A program ingyenes, adományt szívesen fogadunk.

  #magyarfilmnapja #nezzmagyarfilmet

  SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.