Megszületett Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász.

  Godfrey Kneller's 1689 portrait of Isaac Newton (age 46).
  Godfrey Kneller’s 1689 portrait of Isaac Newton (age 46).

  A gravitáció, a tömegvonzás, a mechanikai alaptörvények felismerője, filozófus és alkimista, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 1643. január 4. – London, 1727. március 20.) Korszakalkotó műve a Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687), melyben leírja az egyetemes tömegvonzás törvényét valamint megalapozta a klasszikus mechanika tudományát.

  Megmutatta, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazon természeti törvények határozzák meg. Matematikai magyarázattal támasztotta alá Kepler bolygómozgási törvényeit, kiegészítve azzal, hogy a különböző égitestek nem csak elliptikus, de akár hiperbola- vagy parabolapályán is mozoghatnak. Törvényei kiemelkedő szerepet játszottak a tudományos forradalomban és a heliocentrikus világkép elterjedésében. Optikai kutatásokat is végzett, felfedezte, hogy a prizmán megfigyelhető színek valójában az áthaladó fehér fény alkotóelemei, nem pedig a prizma fényt színező hatásának tudható be, ahogy Roger Bacon feltételezte a 13. században. Leírta a fénynek kettős természetét, miszerint részecske és hullám módon is funkcionál.

  2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

  SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.