Miguél Montanaro filmvetítéssel egybekötött zenés művészestje

Mikor:
2018. március 3. @ 6:00 du.
2018-03-03T18:00:00-05:00
2018-03-03T18:15:00-05:00
Kontakt személy:
Bocskai Rádió és a Szent Imre Templom
440-360-0595

Március 3-án, szombaton este 6 órai kezdettel  a Szent Imre templom alagsorában a Bocskai Rádió és a Szent Imre közös szervezésében egy filmvetítéssel egybekötött zenés művészestere kerül sor. Egy különleges zenei csemegét ajánlunk. A művész Miguél Montanaro, franciaországi okszitán (occitán) vándorzenész, világhírű provence-i trubadúr, a Provenci sárkány! Hagyományos dob-furulyás virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani.  Játszik furulyán, dobokon, száj- és tangóharmonikán. Felesége Nagy Niké magyar festőművész, 3 gyermekük van, mindhárman tökéletesen beszélnek magyarul. Baltazár fiával látogatnak el hozzánk ahol a művészest keretében vetítésre kerül Szomjas György: Keleti szél címmel készített életrajzi-filmje, amely a magyar táncház mozgalomról szól. A film után közös koncertet adnak, amelyen megcsodálhatjuk méltán világhírű tehetségüket. Jegyek a Bocskai Rádiónál vagy a Szent Imre templomnál kaphatok.

Keleti szél

Miqueu (Michel) zenész. Provence-ben él egy kis faluban feleségével, Nikével, aki magyar. A fia Baltazár 24 éves, hegedűs. Michel meghívást kap, hogy csináljon egy koncertet Budapesten, magyar zenészekkel. Michel megkéri Baltazárt, hogy segítsen. Elindulnak. Baltazárnak ez az utazás a gyökerekhez való visszatérést is jelenti, hiszen ő félig magyar. Michelnek pedig jó alkalom felkeresni a barátokat, akikkel harminc éve zenél együtt. A budapesti Táncháztalálkozóra érkeznek, ahol Michel elkezdi összeszedni a zenészeket a tervezett koncerthez. Azután Budapesten próbálnak Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, Ökrös Csabával, Dresch Mihállyal.

Végül létrejön egy koncert a régi és új barátokkal az A38 állóhajón. Mindenki ott van.
A koncerten Michel francia, spanyol (és egyéb) occitán dalaira a magyarországiak egy-egy sajáttal válaszolnak, ezáltal egy felejthetetlen párbeszéd jön létre a zene nyelvén, ami végleg feloldja a kultúrák és a személyek közötti távolságot.

Zenei utazásról van szó térben, időben, lélekben. Egy fiatalember a gyökereit keresi, egy idősebb a régi barátait… Valahogy úgy, ahogy mindannyian keressük a helyünket a hagyományban, Európában.

Nincs hozzászólás még.

Hozzászólás