A nándorfehérvári diadal, ahol a Hunyadi János serege legyőzte a törököket.

Mikor:
2017. július 22. – 2017. július 23. egész nap
2017-07-22T04:00:00+00:00
2017-07-23T04:00:00+00:00
Hungary_pecs_-_hunyadi_janos

Pátzay Pál: Hunyadi János szobra Pécs főterén

Az 1456-os nándorfehérvári diadal a magyar történelem egyik legdicsőbb napja volt, évszázadokra az elszántság a küzdeni akarás és az önfeláldozás szimbólumává vált. Ugyanis 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését .A pozsonyi csatához hasonlóan a történelemkönyvekben  a nándorfehérvári diadal is a magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye volt,mégis hatalmas jelentőségéhez képest igen csekély szerepet kap. 1456. július 4. és 21. között a keresztények hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 21-22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

A Nándorfehérvárnál a török seregek felett aratott győzelem tiszteletére 2011-ben az Országgyűlés hivatalos emléknappá nyilvánította július 22-t. A megemlékezés hivatalos honlapján az áll, „ Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója”.

A közhiedelem a déli harangszót is a nándorfehérvári diadalra való emlékezés jelképének tulajdonítja, azonban az igazság az, hogy a pápai rendeletet a július 22-i csata előtt egy hónappal adták ki, imádkozni a török veszedelem elhárításáért, ám mivel ennek híre csak a diadal után érkezett meg Magyarországra, így hálaadó imádkozássá alakult, habár máig úgy él a köztudatban, hogy ezért szólnak délben a harangok, bár eredetileg nem is a déli harangozást rendelték el.

A harangozás időpontja csupán 1457-ben, egy évvel a nándorfehérvári csata után került át délre, a rendelet már arról szólt, hogy milyen imákat kell mondani a déli harangszóra, hivatalosan viszont csak 1501-ben, VI. Sándor pápa változtatta meg III. Calixtus rendeleteit a harangozásról – írta Érszegi Géza, a História című folyóiratban.

  A világhálón a csatáról nagyon sok érdekességet lehet olvasni, az előzményeiről és az utóhatásairól is úgyszintén. Érdemes egy picit mélyebbre ásni magunkat ebben a témában kedves hallgatóink. És amint a zenekar neve is önmagáért beszél, Historica, a következő dalt ők éneklik és nem másról, hanem pontosan Nándorfehérvárról.

 

Nincs hozzászólás még.

Hozzászólás