Az idén, 2015-ben éppen vasárnapi napra esett Március 15. Nemzeti Ünnepünk, az 1848-1849 es forradalom és szabadságharcunk kitörésének dátuma. Az Egyesült Magyar Egyletek rendezésében majdnem  250-an gyűltünk össze a Clevelandi Nyugat Oldali Magyar Református Templomban, megemlékezni erről a nagyon fontos és ugyanakkor sok rejtélyt takargató, világrengető eseményről.

Hosszú hónapok óta áhított, igazi tavaszi meleg napsugarak tették még ünnepélyesebbé az amúgy is emelkedett hangulatot. A kezdési időpontnál fél órával korábban érkeztünk és a készülődésből látszott mennyire átjár mindenkit e jeles nap fontossága. A templom aulájától megilletődve a kissebbek is csak halkan suttogtak egymáshoz és mindegyre a gyülekező megemlékezőket figyelték, akik egyre csak jöttek-gyűltek. Amikor Szentkirályi Hanna, a 34. Zrínyi Ilona lány cserkészcsapat segédtisztjének köszöntő szavai elhangzottak még néhányan sietős léptekkel igyekeztek a kiszemelt helyükre. Ezek után elkezdődött a program mely  az amerikai és a magyar himnuszok eléneklésével kezdődött, Tamásy Márton orgona kíséretével.

Következett Nt. Tamásy Éva, a Nyugat Oldali Evangélikus egyház lelkésze aki a nyitó imával lépett eggyet a hangulat fokozása  felé.  A Kis Magyar Kórus énekkara énekelt néhány nagyon szép egyházi és az alkalomhoz illő dalt majd a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház vasárnapi iskolás gyermekei adták elő rövid kis színpadi előadásukat. A  Nyugat Oldali Magyar Református Egyház ifjúsági csoportja és a 34-es csapat leánycserkészei is megvillantották színpadi tehetségüket. Nemzeti érzelmű verseket szavaltak Csiszér Zoltánka és Toldy Máté, azután Petőfi Sándor„Nemzeti Dal” című versét elszavalta Balássy Julián, aki a  14. számú Görgey Arthur cserkész csapat tagja és a clevelandi Magyar Iskola 5. osztály tanítványa.

Mindezek után nehéz dolga volt az ünnepi szónoknak aki nem először járt városunkban, nem először szólt a clevelandi magyarokhoz. Ő volt  P. Forrai Tamás, SJ atya, a magyar jezsuita rendtartomány provinciálisa. Kihangsúlyozta március 15-ike magyarságösszetartó-összefogó jelentőségét a saját véleménye alapján és bíztatott mindannyiunkat tegyünk hasonlóképpen mi is, bárhol legyünk ebben a nagyvilágban. Kiemelte a forradalomba részt vevő nagyszerű emberek-hősök érdemeit, amelyeket követendő példának állított a jövő nemzedéknek is.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ft. Dr. Krasznai Csaba, a Waltos Hills-i Első Magyar Református templom lelkésze imával köszönte meg a fennvalónak és nekünk az ünnepen való résztvételt majd a nagyérdemű közönség lelkes segítségével a Székely Himnusz elénekeltük, ezzel a műsor véget is ért.  Utána finom sütemények  és kávé társaságában lehetett cseverészni nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos gondolatokról, felvetésekről, érdekességekről az egyház dísztermében.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.