Mezei András atya a clevelandi Szent Imre római katolikus templom plébánosa április 8-án délután 2 órai kezdettel a belvárosi Magyar Múzeumba előadást tartott magyar királyunkról, Szent Lászlóról. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2017-es évre Szent László emlékévet hirdetett meg, tisztelegve e neves magyar királyunk előtt.

A kora délutáni előadásra mintegy 70-en voltak kíváncsiak, amely előadás  azt volt hivatott szolgálni, hogy bemutassa Szent László királyunk személyét, életét és vívmányait. Szt. László 1077-1095 között volt országunk királya,  akit 1192-ben avatott szentté III. Szelesztin pápa. A legendák istenfélő, de erős lovag-királyként festik le őt és úgy emlegetik, mint „az újjászületése a későközépkori lovagiasság ideáljának”.

Az egy órás előadás elején az atya egy rövid korabeli történelemmel frissítette fel a hallgatóság emlékezetét, beszélvén az akkori magyar királyság és annak szomszédai közötti viszonyokról. Majd beszélt Szent László király teljes elköteleződéséről a magyar nemzet iránt és a katolikus egyház és annak törvényei betartása iránti lojalitásáról is. Kiemelte, hogy szent László királyunk mindig a békére törekedett, de mégsem tudta mindig megőrízni ezt a hőn áhított állapotot, ugyanis többször került szembe ellenséggel. Az egyik ilyen harci – talán a leghíresebb esemény, amikor egy elrabolt magyar lányt szabadít ki a kun vezér kezei közül. Ez a hőstett számos különböző helyszínen fellelhető megörökítve, ilyenek mint templomok falain freskók formájában és igazi festményeken is.

Az előadás ideje alatt a képernyőn olvasható volt az az angol szöveg amelyik a magyarul nem beszélő hallgatóknak segített megérteni az atya mondanivalóját.

A legfontosabb mondanivalóját Mezei atya a végére hagyta és úgy véli, hogy Szent László királyunk szigorú, emberséges, hazaszerető, igazságos, hívő és istenfélő országvezetői tulajdonságaira ma is nagy szügség lenne, amikor hatalmas kihívásokkal néz szemben úgy az európai népek közössége, többek között Magyarország is.

Akik ott voltak bizonyára nem bánták meg, kérdezhettek is a legvégén, majd kávé és sütemények fogyasztása közben is tovább folytatódtak az eszmecserék. Fotókat az  eseményről a weboldalunkon és a faceboock oldalunkon láthatnak és  egy rögzített videófelvételt is föltöltünk a jövő hét folyamán.

4 COMMENTS

  • Kedves Csilla!
   Örülök, hogy szép számban részt vettek az előadáson!
   Köszönöm a Bocskai Rádió munkatársainak a beszámolót!
   Áldott Húsvétot kívánok!
   András atya

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.