2017. október 14-én Clevelandben került megrendezésre a Regionális Diaszpóra Értekezlet.
A Diaszpóra értekezlet helyszínét a Magyar Múzeum szolgáltatta. Az értekezletet Dr. Bencsik Zita, Magyarország Chicago-i főkonzuljának beszéde nyitotta meg. A Diaszpóra Értekezlet legnívósabb előadása, kétség kívül Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszéde volt.
„A nemzetpolitika a hálószobában kezdődik.”- idézte Dr. Szilágyi Péter a nemzetpolitika alappillérének számító mondását. Helyettes Államtitkár Úr elmondta, hogy 1920 óta, ilyen erősen a nemzetpolitikával nem foglalkoztak. A magyarság világnemzetté vált, csak Észak-Amerikában majdnem 2 millió magyar fő él, továbbá nagy számban élnek magyarok Ausztráliában és Nyugat-Európában is. 2016-ban 73,5 milliárd forintot fordított a kormány a nemzetpolitikára. 2016-2017-ben többek között Amerikában támogatták az Arany János iskolát New Yorkban, a méltán híres Itt-Ott tábort, a washingtoni Magyar Házat és a Nebuló Magyar Nyelviskolát Clevelandben. Az előadás során Helyettes Államtitkár Úr ismertette a Nemzetpolitikai Államtitkárság legfontosabb jelenleg is aktív programjait; a Kőrösi Csoma Sándor programot, a Mikes Kelemen programot és a Rákóczi Szövetség programját.

Dr. Szilágyi Péter kérdésre elmondta 2018-ban,- ha felhatalmazást kapnak – megváltozik a Diaszpóra Tanács működése, mely egy sarokpont a külhoni magyarság szervezeteinek életében. Már most is egy napról két napra változtatták a programot, célja, hogy tudjanak kommunikálni! Fejlesztési irányokat határoztak meg a következő időszakra, melyek új lépések a diaszpóra megtartása érdekében. A Magyar Diaszpórapolitika Stratégiai Irányok című dokumentum négy fejlesztési irányt nevezz meg. Ezek a területek a következők; az oktatás, a gazdasági kapcsolatok, a diaszpóra diplomácia és Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ, utóbbi a nemzetközi kapcsolatépítést segítené elő.

Dr. Szilágy Péter előadásában elhangzott, hogy 1 millióval vagyunk többen magyarok, az Egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően. Legtöbben visszahonosított állampolgárok lettek, nem újak.
Az előadás után interaktív beszélgetés során lehetett kérdezni a Helyettes Államtitkár Úrtól.

A Diaszpóra Értekezleten Pálmai Zsuzsanna konzul asszony, aki egyben Magyar közösségi diplomata is, elmondta, hogy novemberben ismételten lesz Clevelandben kihelyezett konzuli nap, a nagy érdeklődésre való tekintettel.

A gyűlésen felszólalt tiszteletbeli konzul Böjtös László is. Felszólalásában javaslatokat tett a Diaszpóra Tanács ülésével-, a Kőrösi Csoma Sándor programmal kapcsolatban és szorgalmazta egy napi kommunikáció kialakítását a mai technikai lehetőségek által.

A kávészünet után következett Smith Lacey Anna, a Hungary Initiatives Foundation igazgatójának előadása. Smith Lacey Anna ismertette a Hungary Initiatives Foundation tevékenységét. Négy kiemelt támogatási projektjeik vannak, az első által magyar diákok posztgraduális képzését támogatják világszínvonalú amerikai egyetemeken. A második programjuk az Amerikai Magyar Koalíció gyakornoki program. A harmadik kiemelt programjuk a Memory project, amely az ’56-os emigráns interjúkat archiválja. A negyedik programjukkal a diaszpóra szervezeteket és közöségeit támogatja. Kulturális programok létrehozásának és megvalósulásának támogatására pályázhatnak $ 5000 összegik. Smith Lacey Anna bejelentette a HIF 2017 kulturális nagykövetét, György Ádám zongoraművészt.

A Regionális Diaszpóra Értekezlet programjának részeként Dömötörffy Zsolt előadást tartott Kodály Zoltán munkásságáról.  Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály-emlékév jegyében zajlik a 2017-es év.
Kodály, a zenei nevelés egyik legfontosabb huszadik századi zeneszerző-teoretikusa. Elképzelései a zenei műveltség megteremtésére irányultak. Olyan zenés előadásokat alkotott, amelyeknek célja a folyamat öröme és az ismeretség növelése volt, a zenei nevelési módszer kidolgozója volt.

Dömötörffy Zsolt interaktív és megragadó előadása után, Dr. Bencsik Zita főkonzul asszony, a Diaszpóra Értekezlet hivatalos zárása előtt Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat adott át Mészáros Andreának, a magyar közösség és cserkészetért tett önzetlen munkájáért.

Alkalmunk nyílt Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral egy interjút készíteni, amelyben clevelandi tartózkodásának céljáról és programjáról kérdeztük. 

 

Dr. Bencsik Zitát a chicagói főkonzult kérdeztük a regionális Diaszpóra Tanács értekezletének szervezéséről, fontosságáról, valamint a kihelyezett konzuli napok sikerességéről.  

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.