2017. október 14-én Clevelandben került megrendezésre a Regionális Diaszpóra Értekezlet.
A Diaszpóra értekezlet helyszínét a Magyar Múzeum szolgáltatta. Az értekezletet Dr. Bencsik Zita, Magyarország Chicago-i főkonzuljának beszéde nyitotta meg. A Diaszpóra Értekezlet legnívósabb előadása, kétség kívül Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszéde volt.
„A nemzetpolitika a hálószobában kezdődik.”- idézte Dr. Szilágyi Péter a nemzetpolitika alappillérének számító mondását. Helyettes Államtitkár Úr elmondta, hogy 1920 óta, ilyen erősen a nemzetpolitikával nem foglalkoztak. A magyarság világnemzetté vált, csak Észak-Amerikában majdnem 2 millió magyar fő él, továbbá nagy számban élnek magyarok Ausztráliában és Nyugat-Európában is. 2016-ban 73,5 milliárd forintot fordított a kormány a nemzetpolitikára. 2016-2017-ben többek között Amerikában támogatták az Arany János iskolát New Yorkban, a méltán híres Itt-Ott tábort, a washingtoni Magyar Házat és a Nebuló Magyar Nyelviskolát Clevelandben. Az előadás során Helyettes Államtitkár Úr ismertette a Nemzetpolitikai Államtitkárság legfontosabb jelenleg is aktív programjait; a Kőrösi Csoma Sándor programot, a Mikes Kelemen programot és a Rákóczi Szövetség programját.

Dr. Szilágyi Péter kérdésre elmondta 2018-ban,- ha felhatalmazást kapnak – megváltozik a Diaszpóra Tanács működése, mely egy sarokpont a külhoni magyarság szervezeteinek életében. Már most is egy napról két napra változtatták a programot, célja, hogy tudjanak kommunikálni! Fejlesztési irányokat határoztak meg a következő időszakra, melyek új lépések a diaszpóra megtartása érdekében. A Magyar Diaszpórapolitika Stratégiai Irányok című dokumentum négy fejlesztési irányt nevezz meg. Ezek a területek a következők; az oktatás, a gazdasági kapcsolatok, a diaszpóra diplomácia és Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ, utóbbi a nemzetközi kapcsolatépítést segítené elő.

Dr. Szilágy Péter előadásában elhangzott, hogy 1 millióval vagyunk többen magyarok, az Egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően. Legtöbben visszahonosított állampolgárok lettek, nem újak.
Az előadás után interaktív beszélgetés során lehetett kérdezni a Helyettes Államtitkár Úrtól.

A Diaszpóra Értekezleten Pálmai Zsuzsanna konzul asszony, aki egyben Magyar közösségi diplomata is, elmondta, hogy novemberben ismételten lesz Clevelandben kihelyezett konzuli nap, a nagy érdeklődésre való tekintettel.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A gyűlésen felszólalt tiszteletbeli konzul Böjtös László is. Felszólalásában javaslatokat tett a Diaszpóra Tanács ülésével-, a Kőrösi Csoma Sándor programmal kapcsolatban és szorgalmazta egy napi kommunikáció kialakítását a mai technikai lehetőségek által.

A kávészünet után következett Smith Lacey Anna, a Hungary Initiatives Foundation igazgatójának előadása. Smith Lacey Anna ismertette a Hungary Initiatives Foundation tevékenységét. Négy kiemelt támogatási projektjeik vannak, az első által magyar diákok posztgraduális képzését támogatják világszínvonalú amerikai egyetemeken. A második programjuk az Amerikai Magyar Koalíció gyakornoki program. A harmadik kiemelt programjuk a Memory project, amely az ’56-os emigráns interjúkat archiválja. A negyedik programjukkal a diaszpóra szervezeteket és közöségeit támogatja. Kulturális programok létrehozásának és megvalósulásának támogatására pályázhatnak $ 5000 összegik. Smith Lacey Anna bejelentette a HIF 2017 kulturális nagykövetét, György Ádám zongoraművészt.

A Regionális Diaszpóra Értekezlet programjának részeként Dömötörffy Zsolt előadást tartott Kodály Zoltán munkásságáról.  Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály-emlékév jegyében zajlik a 2017-es év.
Kodály, a zenei nevelés egyik legfontosabb huszadik századi zeneszerző-teoretikusa. Elképzelései a zenei műveltség megteremtésére irányultak. Olyan zenés előadásokat alkotott, amelyeknek célja a folyamat öröme és az ismeretség növelése volt, a zenei nevelési módszer kidolgozója volt.

Dömötörffy Zsolt interaktív és megragadó előadása után, Dr. Bencsik Zita főkonzul asszony, a Diaszpóra Értekezlet hivatalos zárása előtt Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat adott át Mészáros Andreának, a magyar közösség és cserkészetért tett önzetlen munkájáért.

Alkalmunk nyílt Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárral egy interjút készíteni, amelyben clevelandi tartózkodásának céljáról és programjáról kérdeztük. 

Dr. Szilágyi Péter Clevelandben

Dr. Peter Szilagyi nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár clevelandi látogatása, 2017. október 14 és 17 között.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Thursday, October 19, 2017

 

Dr. Bencsik Zitát a chicagói főkonzult kérdeztük a regionális Diaszpóra Tanács értekezletének szervezéséről, fontosságáról, valamint a kihelyezett konzuli napok sikerességéről.  

 

Dr. Bencsik Zita nyilatkozik

Dr. Bencsik Zitat, Magyarország Chicago-i főkonzulját kérdeztük, hogy miért tartotta fontosnak, hogy Clevelandben tartsák meg a regionális Diaszpóra Tanács értekezletét.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Thursday, October 19, 2017

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.