Szombaton, október 22-én délután 2 órakor  került megnyitásra a Clevelandi Magyar Múzeum legújabb időszakos kiállítása, mely a “Spirit of Freedom” nevet viseli és amely az októberi 23-i szabadságharc 60. évfordulóján kíván emléket állítani ezen sorsdöntő eseménynek.

dsc_0053

A megnyitón előbb Kézdi Sándor, a múzeum elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Lázár András, a múzeum egyik önkéntes munkatársa, a kiállítás összeállítója szólt pár szót arról, hogy hogyan is készült el ez a kiállítás és köszönetét fejezte ki a Hungary Initiatives Foundation-nek, hiszen tőlük kapott nemrégiben egy támogatást a múzeum, mely segítségével a kiállítás technikai felét is jobban ki tudták vitelezni, így több videót és filmet is be tudtak építeni a kiállított tárgyak és fényképek mellé.

A megnyitó fő szónoka Lauer Edith volt, a Hungarian Coalition tiszteletbeli elnöke, aki előadását három fő részre tagolta. Az első részben egy szemléltetéssel egybekötött rövid történelmi áttekintés részesei lehetett a körülbelül 90 fős közönség, mely során az 1956-os eseményeket napról-napra járhatta be képzeletben az ember.

A második rész az Andrea Lauer Rice és Pigniczky Réka által életre hívott Memory Project névre hallgató program rövid ismertetéséről szólott, mely 1956-os menekültek elbeszéléseinek emléket állító filmre alapoz. Ennek a filmnek a kis ismertető előzetesét láthatta a közönség.

Majd a harmadik részt élő elbeszélések alkották. Az előadó felkérte a jelenlévő 1956-os menekülteket, hogy aki úgy érzi, ossza meg az emlékeit, tapasztalatait a közönséggel. Így tett többek közt Kékedy István is, akivel később egy interjú is készült a rádió számára. Ő elmesélte, hogy hogyan törte be a ledöntött Sztálin szobor fejét, de arról is szólt, hogy hogyan készített molotov koktélokat, hogyan vett részt a szabadságharcban 17 éves fiatal diákként. De az ő példáján felbátrodva még más jelenlévő 56-os is megosztotta emlékeit.

A megnyitó végén Kézdi Sándor tisztelettel felkérte a jelenlévő 56-osokat, hogy álljanak fel és a közönség egy tapssal köszönte a szabadságért vállalt áldozataikat.

Ezt követően mindenkit egy kis álló fogadásra invitáltak, ahol alkalom nyílt kötetlen beszélgetések keretében is hallani a történelem ezen időszakáról egy-egy olyan embertől, aki maga is részese és akár alakítója is volt az eseményeknek.

A fentebb említett interjút Kékedy Istvánnal, aki maga is szabadságharcos volt az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg:

dsc_0214
Kékedy István

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

További képek megtekinthetőek a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.