Bocskai Rádió történeti áttekintése

A clevelandi magyar rádió sugárzása 1984-ben indult a John Caroll Egyetem gondozásában. A magyar hangnak az Egyetem biztosít helyet és teret egészen a kezdetektől.

Noha más magyar rádiók is tevékenykedtek a környéken, mára a Bocskai Rádió az egyedüli Clevelandben és környékén, amely teljes egészében magyarul szól hétről hétre a hallgatókhoz.

A kezdetek

Tóth András - 1984
Tóth András – 1984

Az 1980-as évek elején Tóth András, rádiónk atyja, diákéveit töltötte a John Caroll Egyetemen, és történetesen közvetlen szomszédja volt a közismert rádiós személyiségnek, Szappanos Ferencnek, akinek vasárnap délutánonként rádióműsora volt a WDOK állomáson. Szappanos műsora többnyire tradicionális magyar nótákat és cigányzenét sugárzott, repertoárja később néhány modernebb zeneszámmal is kiegészült. A fiatal Andrásra igen jelentős benyomást tett a Szappanos Rádió.

Amikor a magyar Szappanos óra megszűnt 1984-ben, léteztek más magyar nyelvű rádióműsorok is, de Tóth András mégis úgy érezte, a sok éven át beidegződött vasárnap délutáni magyar műsor megszűnése jelentős űrt hagyott maga után. Így amikor az Egyetem stúdiójában lehetőség nyílt arra, hogy magyar adás töltse be a vasárnap délutáni üres órát, András Kossuth Rádió néven elindította a magyar adást.  A Rádió főleg népzenét, magyar nótákat sugárzott azokból a lemezekből, amelyeket András édesapja szomszédjától, Szappanos Ferenctől vásárolt.

Bócsay Klára és Gulden Júlia
Bócsay Klári és Gulden Júlia

A Kossuth név jól jött, hiszen történelmi nagyságunk az 1852-es diadalmas amerikai útján Clevelendbe is ellátogatott, s neve ismerős volt néhány amerikai hallgató előtt is. András igyekezetét leginkább a magyarul jól beszélő, szintén az egyetemen tanuló, Gulden Júlia és Bócsay Klári támogatták. Julika kiváló magyar beszédkészsége logikussá tette, hogy ő olvassa fel a híreket és a közösségi hirdetéseket, beleértve a magyar cserkészek aktivitásait. Így lett a magyar adás az első nemzetiségi rádióműsor, amit a JCU tornyában elhelyezett stúdióból sugároztak. Nem sokkal ezután létrejött a többi nemzetiségi program is, amint arra lehetőség kínálkozott.

Osváth Judit
Osváth Judit

1985 tavaszán a Cleveland State Egyetemről először csak mint helyettesítő került a rádióhoz Osváth Judit, aki végül majdnem négy éven át szólt a hallgatókhoz. Az ekkor még egyórás műsort igyekeztek fiatalosra és informatívra szerkeszteni Julikával, aki viszont ‘86-ban Magyarországra költözött. Osváth Judit azért sosem maradt egyedül a stúdióban, mint mondja “mindig akadt néhány jó magyar, aki besegített”.

Három óra magyar szó

1986-87-ben, amikor leköltöztek az Egyetem tornyából, ahonnan a kezdetekben sugározták a rádióadásokat, üzenet várta a magyar rádió szerkesztőit: plusz két órát kellene kitölteni. Ekkor vezette be Judit a vallási félórát. A nyomdában dolgozva könnyű dolga volt, a lelkészekkel gyorsan tudott jó kapcsolatot kialakítani, és a hírek beszerzése is könnyebb volt ezáltal. Judit anyai teendőire fókuszálva 1989-ben átadta a stafétabotot Berta Lászlónak és Kálmán Eleknek, akik innentől 2003-ig szolgálták a clevelandi magyarságot az éteren keresztül. Berta Laci bácsira, aki a Classic nyomdát vezette, mindenki nagy szeretettel emlékszik, igazi ékköve volt az itteni magyarságnak. Elek Kálmán otthonról, Magyarországról szerezte be a híreket, újságokat, rádiós hanganyagokat rendelt, hogy a Cleveland környékén élő magyarságot minél szélesebb körben informálni tudja.

Elek Kálmán és Berta László
Elek Kálmán és Berta László

A rádió nevét e két szerkesztőpáros nevezte át Kossuthról Bocskai Rádióra, a Berta Laci bácsi által 1985-ben alapított Bocskai Kör után.

Bocskai István 1557-től Erdély majd 1606-ig egész Magyarország fejedelme volt. 

A háttérből Berta és Elek műsorszerkesztéséhez sok új ötlettel járult hozzá Laci bácsi felesége, Erika és Friedrich Irma is, akik szinte állandó tagjai voltak a stúdiónak. Időközben Berta László invitálására új hangok is felbukkantak: 1994-ben Kádár Dániel, majd 1995-ben felesége, Ágnes is csatlakozott a rádió csapatához. Kádár Dániel első, majd második feleségével, Záveczki Máriával együtt a leghosszabb ideig, összesen 19 évig köszöntötte hétről hétre a hallgatókat a John Caroll Egyetemen.

Kádár Dániel és Záveczki Mária
Kádár Dániel és Záveczki Mária

2002 és 2006 között Szombathelyi Mária szintén Berta Laci bácsi felkérésének eleget téve lett a stúdió munkatársa a Harangszó c. állandó rovatával, amelyben hétről hétre újabb és újabb érdekfeszítő anyagokat szólaltatott meg. Máriával szinte egyidőben érkezett a rádióhoz Bognár Tibor, aki az Egyetemen töltötte a mesterszak éveit. Az internet világában jártas fiatalember sok friss hírösszefoglalóval tudott hozzájárulni a rádió munkájához. Nem csak hanganyaggal, hanem videókkal is gazdagította az itteni magyarságot, amikor elkészítette az Utolsó magyar a Buckeye-on című filmjét. Mária családi okok miatt, Tibor pedig tanulmányai befejezése és a Magyarországra való visszaköltözése után hagyta abba a rádiózást, de máris újabb bátor jelentkező akadtak Kádár Dániel mellé. 2005-ben Bugnyár Zoltán, és szintén ez évben Záveczki Mária csatlakozott a lelkes csapathoz. Zoltán egy kis ideig még Tiborral is dolgozott együtt. Tőle hallott először a Rádióról, amikor még Budapesten élt, majd ugyancsak egy egyetemi program keretében érkezett Clevelandbe, szintén a JCU-ra, amikor is szinte egyértelmű volt, hogy a Rádió segítségére igyekszik.

Záveczki Máriával frissült fel a rádió női oldala, aki máig hallható rovatokkal színesítette az adást. A hét verse és a Mit főzünk? részek bevezetése is az ő nevéhez fűződik.

Zoltán 2008-ban diplomázott, ezt követően visszatért Magyarországra, ahonnan azonban újabb munkatársak érkeztek, Czár László és felesége, Juhász Gabriella személyében. Immár két házaspár szerkesztette nagy erőbedobással a vasárnapi háromórás adásokat. Volt, hogy mindannyian a stúdióban voltak, volt hogy felváltva. Időközben úgy döntöttek, hazaköltöznek Magyarországra, így új utódok után néztek. 

A jelen 

A Kolozsvárról érkezett Molnár Zsolt 2012 nyarától technikai segítője volt a Bocskai Rádiónak, a Kádár házaspár távozása után 2013-tól pedig már adminisztratív vezetője is lett. Webprogramozó szakmájának köszönhetően gyorsan fellendítette a Rádió online oldalát is, neki köszönhető a Rádió weboldala és a hétről hétre frissülő hírlevél, amelyet minden arra feliratkozó megkap. Csibi Lóránd is 2012-ben ült először a mikrofon elé, azóta készíti hétről hétre a műsort. 2013-ban bájos feleségét, Simon-Benedek Zsuzsannát is sikerült rábeszélnie, hogy csatlakozzon a csapathoz. Az egyik legkedveltebb, Mit főzzünk? rovatot szerkeszti, hogy mindig valami finom magyar étel kerüljön a hallgatók asztalára. Nyugdíjba vonulását követően, 2013-ban csatlakozott a Bocskai Rádió csapatához Hargitai István, aki már jókora múlttal rendelkezett a clevelandi magyarok életében. Mint mindenkit, őt is a média ereje győzte meg, amelyen keresztül nagy lehetőséget látott a clevelandi magyarság összefogására, tájékoztatására, anyanyelvének megőrzésére. Stróber László is nyugdíjba vonulása után került kapcsolatba a rádióval, miután feleségével 2012-ben Magyarországról Clevelendbe költöztek. A Rádió állandó munkatársa még Veres Sándor, aki a honismereti kérdések összeállításával járul hozzá a magyarok ismereteinek bővítéséhez vasárnapról vasárnapra. Zsolt ösztönzésére 2013 novemberében két fiatal cserkész, Ország Éva és Baki Tibor csatlakoztak a rádióhoz, akik a közkedvelt Cserkész Rádió havi adását szerkesztik. 2014-től Campus Hungary ösztöndíjasok, Bábi Huanita és Gergely Imelda nagy erőbedobással segítették a rádió működését.

DSC_1932
Hargitai István, Bábi Huanita, Simon-Benedek Zsuzsa, Csibi Lóránd, Molnár Zsolt, Stróber László, Ország Éva és Baki Tibor

A 2015 májusától a Cserkész Rádió szerkesztésében a stafétát Ország Éva átadta Gyermán Mónikának, aki azóta is lelkesen végzi feladatait.

2015/16-ban a rádió csapatát első ízben segítette a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) Tálas Tünde személyében, aki fél éven át interjúkat készített, beszámolókat írt a különböző eseményekről. A Történelem dióhéjban műsor ötletgazdája. Természetesen jelenlétével és hangjával a vasárnapi élő adásokat is gazdagította.

2016/17-ben ugyancsak a KCSP-programon keresztül Pethő Krisztina volt a rádió új munkatársa, aki elődjéhez hasonlóan esemény beszámolókkal, interjúkészítésekkel, a Cserkész Rádió szerkesztésével és a rendszeres élő adásban való aktív részvételével járult hozzá a Bocskai Rádió tevékenységéhez. A 2018/19-es évi KCSP-ösztöndíjas munkatársunk, Miklós Melánia tapasztalt szakmai tudásával segíti rádiónk munkáját.

A Bocskai Rádió immár a leghallgatottabb magyar rádió a környéken, ám nemcsak Cleveland és agglomerációja hallgathatja és hallgatja, hanem a világhálónak köszönhetően szerte a világon, odahaza, Magyarországon, illetve az elszakított területek mindegyikén is nyomon követhető. Mindig friss hírekkel, változatos zeneszámokkal és közkedvelt, állandó rovatokkal mutatják be a gazdag magyar kultúrát, s hagynak nyomot az utókornak.

BR-color