Clevelandi magyar rádiók

Cleveland Skyline Aug 2006
Cleveland Skyline Aug 2006

Cleveland számos magyaroknak szóló rádió adással büszkélkedhet. Ilyen például a WKTX (AM 830) műsora is, melyet Kossányi Mária és Miklós indított útjára, ma azonban már Jim Georgiates a házigazdája. Az adások hétfőtől péntekig d.u. 16-18 óra között, szombaton 13:00 és 15:00 között, illetve d.u. 17:00-tól napnyugtáig, vasárnap pedig 11:30-tól 15:00-ig tartanak. A WKTL 90.7-es frekvencián a “Souvenirs of Hungary” adása fogható, melyet a Check család vezet a Youngstown városhoz közeli Struthers-ben. Adásideje szombatonként 12:00-tól 13:30-ig tart. A WCSB 89.3 adását egykor az ismert clevelandi magyar, John Palasics vezette, jelenleg Bob Kita a házigazdája. Szombatonként d.e. 11-től 12:30-ig van műsoron.
Akron térségében pedig, a WAPS 91.3-on vasárnap reggelente 8-9 között fogható magyar adás.

Az egyik legismertebb rádióadás vasárnaponként 7-8-ig tart a WCPN 90.3-on. Korábban a Kapossy Család tette ismertté és Kathy Kapossy vezette hosszú időn át (Kapossy magyar rádió), majd Kapossy lánya és veje, Lázár Andrea és Andrew vették át a házigazda szerepét. Az adás kétnyelvű, clevelandi és környékbeli magyar programokról számol be, vendégül hív ismert helyi magyarokat, valamint régi magyar zenét játszik az idősebb amerikai magyar generáció nagy örömére.

Az egyetlen kizárólag magyarul vezetett heti műsor a Bocskai Rádió, mely a WJCU 88.7-en fogható, vasárnaponként d.u. 14-17:00-ig. A programot Tóth András indította el Kossuth Rádió néven 1984-ben. Berta László az 1980-as évek végén vette át a rádió irányítását, majd az adás nevét megváltoztatta Bocskai Rádióra és céltudatosan küzdött a clevelandi magyarok elamerikaiasodása ellen. A műsort jelenleg Csibi Lóránd, Hargitai István és Molnár Zsolt vezetik. Az adás első félórájában minden héten más felekezeti egyház adása hallható, majd a műsor további részében magyarországi aktuális politikai események, egyéb érdekes hírek és rovatok /pl. történelmi rejtvényjáték, életmód vagy mit főzzünk?/ valamint népszerű magyar zenei összeállítások /magyar nóták, operettek, modern hazafias dalok, régi melódiák, szép versek, esetenként kabarék/ teszik mindenki számára élvezhetővé a 3 órás adást és mindezt kizárólag magyar nyelven. A rádió részletes történelmi leírása itt olvasható.