Eseménynaptár

Sze
22
szo
Második Észak-amerikai Táncháztalálkozó – TOBORZÓ @ Hungarian American Athletic Club / Magyar Klub New Brunswick (USA)
Sze 22 @ 8:00 du. – Sze 23 @ 2:00 du.

Szeptember 22-én és 23-án rendezik meg a második Észak-Amerikai Magyar Táncháztalálkozót, a Toborzót. A helyszín idén is New Brunswick, New Jersey, ahol izgalmas programot kínálnak a szervezők a magyar folklórt kedvelőknek.

Az egész napos táncoktatás és a zenei programok mellett táncházat, előadásokat és filmvetítést is tartanak, valamint magyar ételeket és finomságokat szolgálnak fel. A bazársoron árusok kínálják jobbnál jobb portékáikat. A fellépők között észak-amerikai és magyar néptáncosok és népzenészek is vannak.

A részletes programról tájékozódhatnak a www.csurfolk.org honlapon. A hétvégi jegyár felnőtteknek $80, gyerekeknek $40.

Minden érdeklődött szeretettel várnak!

Sze
23
vas
Aratási hálaadás @ Nyugat oldali Magyar Evangélikus egyház
Sze 23 egész nap
Szüreti mulatság és piknik @ Észak Kelet Ohioi Magyar Kulturális Center
Sze 23 @ 12:00 du. – 6:00 du.
Szüreti mulatság és piknik @ Észak Kelet Ohioi Magyar Kulturális Center

Szeptember 23-án, vasárnap tartja meg a Hirami Magyar Klub a szeptember 9-i rossz időjárás miatt elhalasztott szüreti mulatságot.

Kapunyitás 11 órakor lesz, a saját készítésű finom magyaros ételeket délben kezdik el árusítani. 3 órakor a Regősök lépnek fel, majd a Szent Erzsébet tánccsoport is bemutatja műsorát.

A klub címe: 12027 Abbott rd Hiram Oh.

Nagy szeretettel várnak mindenkit a jó szórakozást ígérő, egész napos programra a Hirami Magyar Klubba.

 

 

Sze
29
szo
Kossuth Lajos Emléknap @ Nyugat-Oldali Magyar Református Egyház
Sze 29 @ 4:30 du. – 6:30 du.
Kossuth Lajos Emléknap @ Nyugat-Oldali Magyar Református Egyház | Cleveland | Ohio | Egyesült Államok

A Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány és az Egyesült Magyar Egyletek szeretettel várja önöket a clevelandi Kossuth-szobor felállításának 116. évfordulója alkalmából megrendezett Kossuth Lajos Emléknapra 2018. szeptember 29-én du. 4:30 órai kezdettel a Nyugat-oldali Magyar Református Egyház dísztermébe.

A program előzőleg, du. 3 órakor a Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődik a University Circle Parkban.

Az ünnepi műsoron levetítik a Mihály Ernő ötlete alapján készült filmösszeállítást, amely Kossuth életét mutatja be a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat, Könyvtár és Irattár 1848-49-ről szóló megemlékezésével. Az Egyesült Magyar Egyletek által választott kisfilm pedig Kossuth 1852-es amerikai látogatásának időszakát mutatja be. A clevelandi Kossuth-szobor történetéről és az egyesületi kapcsolatokról értekezik Somogyi Lél, a Magyar Társaság bizottsági tagja és az Árpád Akadémia főtitkára. Tisztelgés Kossuthnak címmel beszédet mond Hargitai István, a Bocskai Rádió munkatársa, majd Dr. Mezei Lászlónak, a miskolci székhelyű Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnökének filmes előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Végül Fazekas Róbert vezetésével feltárják a Clevelandi Kossuth Iskola 64 éves alapkövét, és felnyitják a nemrégiben ott talált időkapszulát. A műsorban közreműködnek a helyi cserkészek. Az eseményen Cleveland testvérvárosa, Miskolc is képviselteti magát.

[gview file="https://bocskairadio2nd-fasfivyvvarcde5b.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/07/Kossuth_rev.pdf"]

okt
5
pén
Chagrin Dokumentumfilm Feszt @ Chagrin Dokumentumfilm fesztivál
okt 5 @ 7:30 du.

Az egykori Chagrin Falls-i diák, David Ponce filmkészítő egyénisége és munkássága által inspirált dokumentumfilm fesztivált 2010 óta rendezik meg minden évben a Clevelandhez közeli festői kisváros, Chagrin Falls helyszínein. Az idei versenyprogramban 5 nap alatt 89 filmet vetítenek le október 3. és 7. között, de számos egyéb program is várja a látogatókat: közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések, gasztroesemények, filmes bulik.

Az idei fesztivál magyar vonatkozású filmje a clevelandi Szent Imre templom bezárása és újranyitása kapcsán mutatja be az amerikai magyarok drámai küzdelmét, amelyet a hitéletük megőrzéséért folytattak az amerikai templombezárások idején. A Foreclosing on Faith (A hit kiárusítása) avagy Az amerikai templombezárási válság (America’s Church Closing Crisis) című filmet október 5-én, pénteken vetítik a chagrini Kis Színházban (Chagrin Valley Little Theatre), este 7.30-kor.

A bemutatón részt vesz a film ötletgazdája, társrendezője és -forgatókönyvírója, Somogyi Viktória is. A vetítés után fogadásra várják a vendégeket a kertben, amelyen Steve Hegedoes zenél.

A film játékideje 50 perc, létrehozását a Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázata és az NKA támogatta.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=P_eORGDc6vs

Képillusztrációnk részlet a filmből. További információk a hivatalos weboldalon érhetők el: http://foreclosingonfaith.com/

Korábbi vonatkozó hírünk: https://www.bocskairadio.org/hit-kiarusitasa-cimmel-filmet-mutatnak-az-amerikai-templombezarasokrol/

 

okt
6
szo
Csirkepaprikás ebéd @ Nyugat oldali Magyar Református Templom
okt 6 @ 12:00 du. – 3:00 du.
okt
7
vas
Szüreti mulatság a Szent Imrénél @ Szent Imre Templom
okt 7 @ 12:30 du.
Orgona koncert @ Magyar Kultúrkert
okt 7 @ 4:00 du.

A clevelandi Magyar Kultúrkert október 7-én adománygyűjtő délutánjuk alkalmával orgonakoncertet mutat be az Erie-tó partján található Blackstone rezidencián, melynek egyedülálló architektúráját Richard Fleichman tervezte.

A koncerten közreműködik a 7406 sípú orgonát megszólaltató Marcia Snavely orgonista, valamint a Bösendorfer Imperiál zongorán játszó Randy Fusco és Barrick Stees fagott művész.

Frissítő italokat az Erie-tóra néző kilátónál szolgálnak fel. A jegy árával és egyéb adományokkal a Magyar Kultúrkert nonprofit szervezet fenntartási alapját támogatják.

Kérdéseikkel forduljanak Carolyn Balogh-hoz a cebalogh@aol.com email címen.

okt
13
szo
Irodalmi est @ Nyugat oldali Magyar Evangélikus egyház
okt 13 egész nap
Szilágyi Erzsébet élete @ Magyar Múzeum
okt 13 @ 2:00 du. – 4:00 du.

Váltságdíj a királyért: Szilágyi Erzsébet élete címmel október 13-án, szombaton délután 2-kor folytatódik a Clevelandi Magyar Múzeum őszi előadássorozata.

Az angol nyelvű prezentációt ezúttal Peller (Falk) Ildikó, a Cuyahoga Community College nyugalmazott egyetemi docense tartja. A program végén frissítővel, süteménnyel vendégelik meg a látogatókat. Parkolási lehetőség a Múzeum alagsori parkolójában, ára 5$.

[caption id="attachment_1040333" align="aligncenter" width="770"] Szilágyi Erzsébet I. Mátyás király anyja[/caption]

Ransoming a King: the Life of Erzsébet Szilágyi. Presented by Ildikó (Falk) Peller, Associate Professor, Cuyahoga Community College, Retired.

Erzsébet Szilágyi was the daughter of László Szilágyi and Catherine Bellyéni, members of two influential Hungarian families of the 15th century that were loyal to King Zsigmond of Hungary. She was the wife of János Hunyadi. After her husband’s death in 1456, her older son, László Hunyadi, was executed. Erzsébet’s younger son, Mátyás, was taken to Prague by the young King. Erzsébet negotiated Mátyás’s release, and he was subsequently crowned King of Hungary in 1458; Erzsébet continued to be an influential woman in the Kingdom.

Activities are in English. All lectures and programs are held at the Hungarian Heritage Museum, in The Galleria, Downtown Cleveland, with coffee and refreshments following the presentation. On these days, the Museum is open from 1-4 p.m. $5 parking is available in the Galleria underground garage.