A visegrádi csoportot (V4) közös érdekek egyesítik, fontos stratégiai együttműködésről van szó, amely megvédi a közép-európai országokat más nagy érdekcsoportokkal szemben – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Varsóban. Morawiecki a varsói repülőtéren nyilatkozott, mielőtt Kassára indult a V4 miniszterelnökeinek csütörtöki találkozójára.

Az előző években a V4 bebizonyította hatékonyságát: azt, hogy közös érdekek egyesítenek bennünket

– hangsúlyozta. – Az elmúlt hónapok történései kapcsán egyesek elsősorban azt emelik ki, hogy különböző témák osztanak meg bennünket, különösen az, hogyan viszonyulunk Ukrajnához – jegyezte meg. – Azt emelném ki, hogy nem engedhetjük meg magunknak a V4 felbomlását, hiszen egy nagyon fontos stratégiai megállapodásról van szó, egy közép-európai megállapodásról, amely megvédi országaink érdekeit más nagy érdekcsoportokkal szemben, mindenekelőtt természetesen a Nyugat-Európában létező érdekcsoportokkal szemben – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Megerősítette a vasárnap Helsinkiben tett bejelentését, miszerint Kassán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Újságírói kérdésre, hogy az uniós eszközök lehívásáról folytatott tárgyalások során esetleg alkalmaznak-e közös lengyel-magyar stratégiát, Morawiecki azt válaszolta:

ReklámTas J Nadas, Esq

Lengyelország és Magyarország a tárgyalások eltérő fázisában van, például Lengyelország iránt az Európai Bizottság nem alkalmazza a feltételességi mechanizmusról szóló szabályozást.

– A tárgyalási eljárásról a két ország nem egyeztet – mondta Morawiecki. Az illegális bevándorlásra vonatkozó kérdésre a lengyel kormányfő hangsúlyozta: a migrációs politika ügyében teljes egyetértés és egység áll fenn a V4-ben. Hangsúlyozta: amíg a Jog és Igazságosság pártja kormányoz Lengyelországban, a migrációs politika biztosan megmarad tagállami hatáskörben az unióban. – Lengyelország nem egyezik be a közel-keleti vagy afrikai migránsok tízezreinek befogadásába – nyomatékosította a lengyel kormányfő, a Lengyelországot Fehéroroszország irányából érő migrációs nyomásra is utalva.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten, Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.