Komoly fizikai megterhelést jelent a 87 éves gyengélkedő pápának a szertartások celebrálása, de ragaszkodott hozzá, hogy a hívek között töltse el a kereszténység legnagyobb ünnepét.

A Szent Péter-bazilika főoltáránál mutatta be Róma püspöke a feltámadás misztériumára emlékező virrasztást. Kerekesszékben érkezett a vatikáni bazilikába, de a szertartás szövegeit maga olvasta fel.

A megelőző napon, nagypénteken a

Az liturgikus év leghosszabb szertartása a húsvéti vigília. A Krisztus üres sírjához hajnalban érkező asszonyok lelki mozzanatairól szólt Ferenc pápa homíliájában.

ReklámTas J Nadas, Esq

Bár már pirkadt, szívükben az éjszaka sötétsége honolt. Szívük Krisztus keresztjének tövében maradt, a nagypéntek könnyei elhomályosították lelküket, megdermedtek a fájdalomtól, mert úgy érezték, hogy minden bevégeztetett, hogy Krisztust egy szikla fedi le örökre. A szikla áll gondolataik középpontjában

– mondta a pápa.

Azt kérdezik magukban, ki hengeríti el a sziklát a sír bejáratától? A sírhoz érve azonban a húsvét megdöbbentő ereje felkavarja őket, hiszen azt látják, hogy a sziklát már elhengerítették. A hatalmas kődarab az asszonyok szívében rejlő akadály szimbóluma, mely álmaik megvalósulásának meghiúsulását jelentette

– magyarázta a Szentírás szavait a pápa. – Gyakran előfordulhat velünk is – folytatta a pápa – hogy azt érezzük, szívünket egy hatalmas kő nyomja, mely fojtogatja életünk, elveszi bizalmunk, a félelem, a keserűség börtönébe rekeszt, elzárva az öröm és a reménység útját. Megtapasztalhatjuk, ha elveszítjük szeretteinket, akik betölthetetlen űrt hagynak maguk után, kudarcainkban, félelmeinkben, amelyek megakadályoznak, hogy megtegyük mindazt a jót, amit szívünkben hordunk. Meggátol, hogy megnyissuk szívünket a szeretetre, az egoizmus és a közöny falai közé zár, amelyek megakadályoznak, hogy igazságosabb társadalom építői legyünk. És bár az asszonyok szívében sötétség honolt, megtapasztalták Isten győzelmét a halál felett, hogy a fény legyőzte a sötétséget, a kudarcok hamvaiban pedig újjászületik a remény. Emeljük tekintetünket a feltámadt Krisztusra – mondta buzdító üzenetét a pápa.

Éljünk abban a biztos tudatban, ujjongó szívvel, hogy Jézus elhozta nekünk az örök életet

– zárta szentbeszédét a nagyszombati vigílián Ferenc pápa. Az egyház hagyománya szerint Róma püspöke különböző nemzetiségű felnőtteket keresztelt meg a szent éjszakán.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Ferenc pápa nagypénteki miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. március 29-én. Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.