A beoltott magyarok akadálymentes külföldi utazása irányába tett fontos lépés lehet, hogy a WHO engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinájának a veszélyhelyzeti alkalmazását. Gyártási technológiájából adódóan talán a kínai oltóanyag nyújthatja a leginkább teljes körű védelmet, a baloldal mégis agresszív lejáratókampányt indított a már több mint félmillió magyarnak biztonságot adó készítmény ellen.

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását

– számolt be róla a távirati iroda.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a lapunknak adott interjúban a minap hangsúlyozta, hogy a Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben

jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.

A szakember azt is leszögezte, hogy

ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.

Mint ismert, a hazai baloldal, és az ellenzéki sajtó oltásellenes kampányt épített a kínai vakcina támadására.

Legintenzívebben a DK igyekezett lejáratni a Sinopharm oltóanyagát, több képviselőjük – feltehetően a párt vezetésének utasítására – visszautasította annak felvételét. Egyikük, Penz András néhány héttel ezt követően Covid-19-ben vesztette életét.

Bár a magyar egészségügyi hatóság engedélyezte az oltóanyagot a szükséges vizsgálatokat követően, a baloldal azzal próbálta szabotálni a vakcina alkalmazását, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásának függvényévé akarták tenni. Eközben jóval több mint félmillió ember kapta meg a kínai vakcinát, s körükben – a többi vakcinát felvevő magyarokhoz hasonlóan – töredékére csökkent a Covid-miatti halálozási arány a beoltatlan lakossághoz képest, tehát

ezrek életét menthette meg a Sinopharm oltóanyaga.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal is hangsúlyozta, hogy

a hazai tapasztalatok alapján a kínai vakcina rendkívül hatékony, bizonyos szempontból a Pfizert is megelőzi.

Mivel a Sinopharm oltóanyaga a teljes elölt SARS-CoV-2 vírust tartalmazza, a több helyen is mutálódott koronavírus variánsok ellen is várhatóan nagyobb hatékonysággal véd majd mint a más technológiával készült oltóanyagok. Ezt Merkely Béla is hangsúlyozta az említett interjúban. Szavai szerint

a kínai oltóanyagban nemcsak a tüskefehérje található meg, hanem rengeteg másféle fehérje is, amelynek következtében a Sinopharm-vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

A jelenleg elterjedt vírusmutánsok ellen a hazánkban jelenleg alkalmazott összes vakcina megfelelő védettséget nyújt, különböző nemzetközi kutatások szerint.

A külföldi utazások lehetősége kapcsán pedig Gulyás Gergely arról számolt be korábban, hogy államközi megállapodásokkal igyekeznek elérni, hogy a beoltott magyarok nyáron már szabadon mozoghassanak Európában. Szavai szerint

a bilaterális megegyezések például azokra a vakcinákra terjedhetnek ki, amelyeket a WHO jóváhagyott, így ebből a szempontból is kedvező a világszervezet döntése.

A Sinopharm oltóanyagát a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) készítette el az év elején, és a BBIBP-CorV elnevezésű oltóanyagon a szükséges klinikai vizsgálatokat is elvégezték. Kínában 2020. december 24-én, csütörtökön engedélyezték a védőoltást, és a vakcina először Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben került használatba.

(Magyar Nemzet)

Kásler Miklós is reagált

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát, ezzel nemzetközi szinten is beigazolódott a magyar kormány álláspontja, „ami szerint hazánk oltási programját a politikai, gazdasági érdekek helyett kizárólag az egészségügyi szempontok határozzák meg” – írta az ember erőforrások minisztere pénteken a közösségi oldalán.

A tárcavezető kiemelte, hogy az egészségügyi kormányzat javaslata nyomán beszerzett kínai vakcinákból eddig több mint egymillió ember kétszeri oltásához elegendő mennyiség érkezett Magyarországra.

„A sikeres magyar oltási programnak köszönhetően pedig lehetőségünk nyílik az ország fokozatos újraindítására” – tette hozzá a miniszter.

Varga Judit: Mi régóta tudjuk, hogy a Sinopharm biztonságos és hatásos

A magyarok régóta tudják, hogy a kínai Sinopharm vakcina biztonságos és hatásos – tette közzé az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta: „Mosolyogni ér! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mai napon engedélyezte a kínai Sinopharm oltóanyag használatát. Ez azt jelenti, hogy a vakcina biztonságos és hatásos. Ezt mi, magyarok régóta tudjuk”.

Mosolyjellel zárt bejegyzését a miniszter arra reagálva fogalmazta meg, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jóváhagyta a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/4378070475545208

(Magyar Hírlap)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.