Amennyiben nem születik hamarosan megállapodás Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről, egyes elemzések szerint hónapokon belül munkáspárti kormány alakulhat. A brit EU-tagság megszüntetéséről tartott népszavazás óta nem sikerült nagy haladást elérni a brüsszeli tárgyalásokon, a 2019. március 29-re kijelölt kilépés dátuma azonban vészesen közeleg.

Az akadozó brexittárgyalások miatt fokozatosan csökken a Theresa May vezette konzervatív kormány iránti bizalom, miközben az ellenzéki Munkáspárt népszerűsége nő. Sőt, ha a baloldali alakulaton belüli hatalmi harcok lecsendesednének, s a párt határozott álláspontot képviselne a brexittel kapcsolatban, a bizonytalan szavazók 59 százaléka szavazna rájuk – derül ki a YouGov közvélemény-kutató intézet hét végén közzétett felméréséből.

Az előre hozott választások esélye pedig növekszik, hiszen egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a kormány megállapodást tud kötni Brüsszellel márciusig. Nem véletlen, hogy erre a lehetséges vészforgatókönyvre készülve kampányt indított a kabinet, hogy tájékoztassa a lakosságot a lehetséges élelmiszer- és gyógyszerhiányra, illetve a határok lezárásával keletkező forgalmi fennakadásokra.

Ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben megbízható alternatívának tűnik a Munkáspárt, amely a 69 éves Jeremy Corbyn vezetésével tíz százalékponttal, 30-ról 40 százalékra tudta növelni támogatottságát 2017-ben a két évvel korábban tartott választásokhoz képest. A jelenlegi felmérések szerint is fej fej mellett állnak a konzervatívokkal.

Jeremy Corbyn Munkáspártja növelte népszerűségét
Fotó: Reuters

Továbbra sem világos azonban, hogy a brexittel kapcsolatban mi az álláspontja Corbynnak, hiszen sosem volt elkötelezett EU-párti politikus, Nagy-Britannia 1973-as csatlakozását is ellenezte. Az utóbbi években mégis azt mondta, hogy a szigetországnak érdekében áll az EU-ban maradnia, hiszen a tagság beruházásokkal, munkahelyekkel járt.

A Munkáspárt következő kongresszusa szeptember 23-án lesz, és a párttagság addigra szeretné tisztázni a brexittel kapcsolatos viszonyt. Sajtóértesülések szerint a People’s Vote nevű, a brit kilépést ellenző kampánycsoport arra próbálja rávenni a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy hivatalosan is támogassa az újabb népszavazás kiírását – ezúttal nem magáról az EU-tagságról, hanem arról, hogy a választópolgárok is mondhassanak véleményt a végső brexitalkuról. A csoport szerint ugyanis a munkáspárti szavazók többsége ezt szeretné.

A brit vállalatvezetők többsége azonban aggódik a Munkáspárt esetleges kormányra kerülése miatt – derül ki a Financial Times által közölt felmérésből. A megkérdezettek az üzleti szférára veszélyt jelentő tényezők közül a munkáspárti kormányt tették a második helyre a brexit után. Előbbit 38, utóbbit 51 százaléka nevezte fenyegetésnek. Jeremy Corbyn ugyanis a vasutat, a vízműveket és a postai szolgáltatást is államosítaná, miközben növelné a vállalatok és a gazdagok adóterheit.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.