2017. február 5-én az éter segítségén keresztül a stúdiónk vendége volt Orosz Sára, aki Bostonban segíti az ottani magyarság tevékenységét, mint Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas.

Forrás: bebostonian.blogspot.com

Az interjú során röviden bemutatkozott a bostoni ösztöndíjas, aki Kárpátalján született, de Magyarországon élt és nevelkedett. Itt is végezte tanulmányait, Debrecenben magyar-néprajz  szakon, mely időszak alatt több gyermekprogram és tábor szervezői közt volt. Tevékenysége során főképp a Háló (Katolikus Közösségek Hálózata) szervezetén belül szolgálta a közösséget az Államokba való kiutazása előtt.

A beszélgetés során megtudhattuk, hogy Sárának több fogadószervezete is van, a Bartók Béla magyar iskola és a 2. Bodnár Gábor cserkész csapat.

A tevékenységei közt szerepel a bostoni magyar iskolában a segítségnyújtás, vagyis a Boskola keretében is tevékenykedik az ösztöndíjas, de emellett a cserkészek munkáját is segíti Bostonban, de Wallingford városában is alkalmanként az ottani magyarok közösségében is tevékenykedik.

Élménybeszámolóként kiemelte Orosz Sára, hogy rögtön a megérkezése után részt vehetett a Wallingfordi Magyar Fesztiválon, ahol rengeteg emlékkel és tapasztalattal gazdagodott. Ugyanakkor lelkesedéssel számolt be arról, hogy a bábozás a bostoni magyar gyermekek körében az ő vezetése alatt milyen sikereknek örvend. Emellett pedig a gyermekek zenei műveltségének is a tágításában segítségére van a közösségnek.

Az interjú során a Kodály hétvégéről is röviden beszámolt a KCSP-s, amelyet alig egy hónapja tartottak New Brunswick-on, amely esemény több mint száz cserkészt vonzott be és ő is az egyik korcsoport tevékenységéért felelt.

A jövőre nézve, a terveket szemlélve a bábszínházat szeretné mindenképp kibővíteni, melyben a mentora, Fogarasi Miklós cserkészvezető is támogatja. Ugyanakkor a tavaszi programok során a már megszokott események lebonyolításánál is számítanak a segítségére, így például a március 15-i megemlékezés során is. Emellett versmondó versenyt készülnek még a térségükben szervezni.

A bostoni ösztöndíjassal készült teljes interjút alább hallgathatják meg:

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.