A legfrissebb aktivitási mérőszámok szerint gyorsult ugyan a brit szolgáltatási szektor teljesítményének növekedése a múlt hónapban, de az eddigi negyedéves átlag alig kimutatható bővülést jelez az ágazatban. Szakértői vélemények szerint az új mutatók arra vallanak, hogy a brit gazdaság egészét a lefulladás fenyegeti, egyértelműen a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok miatt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 51,3-ra emelkedett a januárban mért 50,1-ről, amely két és fél évi mélypont volt.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, vagyis a brit szolgáltatási ágazat teljesítménye e mérőszám alapján élénkült a múlt hónapban. Az IHS Markit kiemeli ugyanakkor, hogy az idei első negyedév eddigi ágazati BMI-átlaga így is mindössze 50,7, és ennek alapján a brit szolgáltatási szektor hét éve nem tapasztalt gyenge negyedévet produkálhat.

A ház közölte: a februári BMI-felmérésbe bevont vállalatok beszámolói arra vallanak, hogy a Brexithez kötődő bizonytalanság messze a legerőteljesebb fékezője az üzleti aktivitás élénkülésének. A felmérésben részes cégek közül sok arról is beszámolt, hogy a politikai bizonytalanság a kiadások visszafogására ösztönzi a szolgáltatási vállalatokat, és általánosságban is erősödik a kockázatkerülési hajlam.

Ennek jele az is, hogy a szektor BMI-mutatójának foglalkoztatási részindexe a januári 49,3-ról februárban 48,2-re, nyolcévi mélypontra csökkent. Ez a részmutató gyorsuló ütemű munkaerő-leépítést jelez a szolgáltatási ágazatban.

Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza a keddi adatismertetéshez fűzött kommentárjában közölte: a februári BMI-felmérések összességében azt mutatják, hogy a brit gazdaság egésze stagnáláshoz közeli állapotban van. Williamson szerint az aktivitási adatokból levezethetően azzal lehet számolni, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben mindössze 0,1 százalékkal bővül.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél gyengébb előrejelzések is. Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a keddi BMI-adatokat értékelő gyorselemzésében közölte: a feldolgozószektor és az építőipar külön számolt, egyaránt csökkenő múlt havi BMI-indexeivel együtt a szolgáltatási ágazat új aktivitási jelzőszámai a ház számításai szerint azt valószínűsítik, hogy a brit GDP-érték negyedéves összevetésű növekedése az idei első negyedévben zéró lesz.

Forrás: hirado.hu / MTI – Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.