A tartalomból:

  • Cserkész évzáró Clevelandben
  • Interjú Slattery Krisztina és Szigeti Mátyás csapatparancsnokokkal
  • Interjú Bedy Balázs bával
  • Cserkész hirdetések

Gyermán Mónika és Baki Tibor köszöntötte a nézőket és a hallgatókat. Végre nem az otthonukból jelentkeztek be, hanem a szabadtéri cserkész tanévzáróról. Alábbi írásunkban beszámolunk az eseményről és megosztjuk Önökkel a nyáron várható programokat. Végül, de nem utolsó sorban rövid bepillantást nyújtunk az idős cserkészekkel készített interjúsorozat következő epizódjába. Gulden Julianna Bedy Balázs cserkészcsapat tiszttel találkozott egy nosztalgikus beszélgetés erejéig.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A Mastick Parkban megtartott cserkész tanévzáró eseményen kérdeztük Slattery Krisztina és Szigeti Mátyás csapatparancsnokokat a mögöttünk álló időszakról. A június 4-i program keretein belül a clevelandi cserkészek is meggyújtották az összetartozás tüzét.

„Nagyon változatos év volt, sok kihívással, de sokat tanultunk is.” – mondta a fiúcsapat vezetője. Ősszel szintén a Mastick Parkban rendeztek programokat, majd péntek esténként gyűltek össze, de csak őrsi szinten. Év végén a járvány megerősödésével a Zoom-felülete biztosított számukra találkozást. Kreatív ötletekkel álltak a helyzethez: virtuális palacsintasütéssel és karácsonyi műsorral fogták össze távolról is a csapatot, őrizték meg a tagok jókedvét. Tavasszal kis létszámban, de visszatértek a személyes jelenlétű gyűlésekhez, és kéthetente járták együtt a természetet.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Húsvéthétfőn egy fergeteges hagyományőrző locsolkodást tartottak a cserkészek. Ekkor térhettek vissza először a Szent Imre templom udvarára, de a gyerekek biztonságának érdekében a belső terekben csak egy-egy őrs foglalkozott egyszerre.

A pandémiás szabályokhoz a cserkészparancsnokok szigorúan álltak, de mind a gyerekektől, mind a közösségtől megértést kaptak válaszul. Slattery Krisztina szerint a cserkészek számára természetes volt a maszkviselés, ügyesen alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, inkább arra koncentráltak, hogy végre személyesen láthatják egymást. A tábortűz, a közös főzés fergeteges hangulatot hozott a cserkésztanyán. Tanulásra is sort kerítettek, együtt készültek a reformkor tematikájú akadályversenyre. A kellő távolság betartásával még a sátorozás sem bizonyult lehetetlennek. Néhány cserkészfiú számára különösen emlékezetes marad az esemény, ugyanis az ünnepélyes fogadalomtételt követően zöld nyakkendő került a nyakukba.

A nyári táborok – az év legértékesebb hetei a cserkészek számára. A fiúcsapat a clevelandi cserkésztanyára megy majd, hagyományos keretek között, sok tábortűzzel és játékkal készülnek a szervezők. A lányok pedig egy régi, Richfield területén lévő amerikai cserkészparkot veszek birtokukba a tábor idejére. Az ő napjaik a népmesék bűvöletében fognak telni.

Vezetőképző tábor szűkebb körben kerül megrendezésre augusztus elején, de a járvány miatt gyerekek nem vehetnek részt. Viszont a hagyományos fillmore-i iskolatábor kapuja nyitva áll előttük június első két hetében. Bővebb információt itt kaphatnak az érdeklődők: iskolatabor.org

A szépkorú cserkészvezetők bemutatását azért tartja nagyon fontosnak a Cserkész Rádió/TV, hogy tapasztalataik, életbölcsességeik inspirációt adjanak a mai cserkészeknek. A múlt tanulságait megismerve a vezetők minél jobban vezessék a mai csapatokat. Bedy Balázs cserkészet iránti szeretete az idők múlásával sem kopott meg. Balázs bá ősszel lesz kilencven éves, de a legkedvesebb cserkész élményére még most is úgy emlékszik, mintha ma lett volna, az egykori tagtársaival pedig még mindig nagyon szoros barátság fűzi össze.

Budapesten kezdődött az ő élete, a család előbb Ausztriába került, majd Amerikában telepedtek le. Felnőtt életének nagy részét bankárként élte le, a Cleveland Trust elismert munkatársa volt, asszisztenstől alelnöki pozícióig lépkedett a ranglétrán. A cserkészetben nem félt sem a felelősségtől, sem a munkától. Ezt az is bizonyítja, hogy 1966-1986 között a Cserkész Barátok Körének elnöke volt, valamint szinte párhuzamosan 1966-1991 között körzeti parancsnok. Idejét és erejét a közösségből merítette, úgy érzi, hogy csapatmunka nélkül nem ment volna, és anélkül ma sem működhet jól a cserkészet. „A cserkészet a második foglalkozásom” – ez a mondata többet mond minden szónál.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.