Donald Trump “totális elégtételt” érez

Donald Trump elnök “totális elégtételt” érez James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója csütörtöki szenátusi meghallgatása után.

Az elnök Comey meghallgatásának napján – szokásától eltérően – egyáltalán nem tett közzé Twitter-bejegyzést, pénteken azonban megtörte a hallgatását.

“Oly sok hamis állítás és hazugság után totális az elégtétel, Comey egy kiszivárogtató” – olvasható Donald Trump mikroblog-bejegyzésében. Trump elnök, aki rendszeresen ostorozza a sajtót az őt ért bírálatok miatt, arra is szakított időt, hogy egy másik Twitter-üzenetben megdicsérje a republikánusokhoz közelálló Fox televíziót. “Nagyszerű tudósítások… köszönöm” – írta.

James Comey, volt FBI-igazgatót csütörtökön hallgatta meg a szenátus hírszerzési bizottsága, a meghallgatás délelőtti szakasza nyilvános volt. A meghallgatáson Oroszországnak a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozása és Donald Trump munkatársainak orosz kapcsolatai, illetve James Comey és Trump elnök kapcsolatai voltak napirenden.

A “totális elégtétel” említésével Donald Trump megfigyelők szerint minden bizonnyal arra célzott, hogy Comey leszögezte: Trump elnököt nem érintette az Oroszországnak a tavalyi elnökválasztásba történt beavatkozásáról folyó vizsgálat és erről személyesen is tájékoztatta őt. Továbbá – a sajtóban megjelent információkkal ellentétben – nem utasította Comey-t arra, hogy függessze fel vagy zárja le a Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó orosz kapcsolatairól folyó nyomozást.

Comey a meghallgatáson úgy fogalmazott: az elnök meghívta őt a Fehér Házba vacsorára, s ekkor dicsérő szavakkal szólt Michael Flynnről és ezt értelmezte ő úgy, mintha Trump a Flynn-féle nyomozás lezárására kérné.

A meghallgatás egy későbbi szakaszában viszont azt állította: februári találkozójukon az elnök azt mondta neki a Flynn-nyomozá kapcsán: “remélem, ezt békén hagyja”. Az elbocsátott FBI-direktor a meghallgatáson azt is elmondta: ő ugyan személyesen nem állt kapcsolatban a sajtóval, de az egyik barátját megkérte, hogy szivárogtassa ki a sajtónak a Trump elnökkel folytatott bizalmas beszélgetéseiről készített feljegyzéseit. Az elnök magánügyvédje, Marc Kasowitz csütörtökön vitatta és egymásnak ellentmondónak minősítette Comey állításait, és közleményben nehezményezte a kiszivárogtatást is.

Pénteken pedig kiderült: az ügyben a jövő hét elején panaszt is benyújt az igazságügyi minisztériumhoz és beadványt küld a szenátus két bizottságának, az igazságüggyel foglalkozó és a hírszerzési bizottságnak. Pénteken délelőtt a CNN hírtelevízióban Susan Collins, republikánus szenátor arról beszélt: meglehet, hogy a volt FBI-igazgató rosszul emlékezett a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseken elhangzottakra, vagy rosszul interpretálta őket. A szenátor mindenesetre leszögezte: James Comey a meghallgatáson mindent eskü alatt mondta el.

Forrás: inforadio.hu / MTI

Comments are closed.