2017. január 14-én, szombaton délután kezdetét vette az idei évre a Clevelandi Magyar Múzeum által  havonta megtartandó előadás sorozat. Minden alkalommal egy, a magyar történelmet megcélzó, angol nyelven folyó előadásra invitálják a szervezők az érdeklődőket.

Ez alkalommal, dr. B. Stenge Csaba, a Mikes Kelemen Program clevelandi ösztöndíjasa tartott előadást. A szakember a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott történelem szakon, majd később ugyanitt doktori címet is szerzett. Jelenleg a tatabányai levéltár igazgatója, bár itt, Clevelandben négy hónapig tevékenykedhetett a magyar szellemi értékek hazajuttatásában.

A Program ösztöndíjasa e hónap végén tér vissza Magyarországra, így úgymond búcsú előadásként is lehet számolni a precíz, tanulságos előadását, melynek címe “The Royal Hungarian 2nd Army at the River Don (1942-1943)” vagyis a “Második magyar királyi  honvédsereg működése a Don Kanyarnál 1942-1943 között” címet viselte magán.

Az előadás során a pontos leírások, elbeszélések alapján azon érdeklődők is mélyebben beleláthattak a magyar 2. hadsereg működésébe, akik nem igazán jártasak a témában. A szakember elbeszélése által megtudhatta a közönség, hogy milyen viszontagságokat kellett átéljenek a terepen a katonák, illetve milyen nehéz helyzetek közepette kellett a tábornokoknak kézbe tartani és valamiképp irányítani a beosztottjaikat. A számadatok mentén pedig újból szembesülhetett a közönség azzal, hogy mekkora veszteség érte a magyar nemzetet ezen háborús időszak és események által. Ugyanakkor az érdeklődők közt jócskán voltak  jelen olyanok, akik maguk is hozzászólásaikkal gazdagították az alkalmat.

Az eseményt egy kis kötetlen beszélgetés követte, mely alatt finom sütemények és frissítők mellett további hozzászólásokkal, kérdésekkel lehetett fordulni az előadóhoz.

1 COMMENT

  1. Nagyon szep Es informatikus volt az eloadas. Kerdesem? Miert Angolul tortent? A megjelentek 99.9 – szazaleka Magyar volt kiket szemelyesen ismerek! Az eloado doktoratusal vegzett Magyar tortenesz volt , kinek szerintem konyebb lett volna Magyarul tartani az eloadast!! Az itt elo 3-4. Generaciot nem erdekli a Don kanyari esemenyek ami kb 70-eve tortent!!! Az atlag Amerikait plane!! Remellem a kivetkezo eloadas amit V. Falk Viktor tart Magyarul tortenik! Kiszonettel : Toracs Ferenc

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.