Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész – közölte pénteken az MTI-vel a család nevében Várkonyi Attila dj, műsorvezető.


BALÁZS Ferenc

1951. március 2-án született, Budapesten. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző 1967 és 1972 között a Neoton Família tagja volt, majd Som Lajossal (a későbbi Piramis vezetőjével) kivált a zenekarból, és megalapították (Radics Bélával, Brunner Győzővel) az első magyar hard-rock együttest, a Taurust, mely rövid ideig, 1974-ig működött (működhetett). Az együttes felbomlása után külföldön dolgozott, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához tartozott, majd 1977-től az együttes 1985-ös felbomlásáig a Korál vezetője volt. A zenekar 1978. május elsején adta bemutatkozó koncertjét a Budai Ifjúsági Parkban. Balázs Fecó kemény rockzenébe oltott lágy, lírai dallamai, valamint az együttes ötödik tagjának is tekinthető Horváth Attila lényeglátó és szívhez szóló dalszövegei azonnal meghódították a fiatalokat.

Az 1980-as évek első fele a Korál legnagyobb sikereinek időszaka volt. Aztán a csapat számára idegen trendek megjelenése következtében feloszlott a Korál, Balázs Fecó ezután szóló lemezeket készített (Regiszter, Best of Bach, Szerelmi álmok), filmzenéket komponált, majd a szlovákiai magyar zenészek alkotta Sexit együttessel 1991-ben elkészítette a Gyertyák a téren című albumot. 1993-ban rövid időre ismét összeállt a Korál, elkészítették az ötödik albumot, aztán Balázs Ferenc szívinfarktusa, operációja után ismét szólóalbum következett (Újjászületés, 1998). 1997-ben a Korál teltházas koncertet adott a Kisstadionban, a sikert 2000-ben ugyanott megismételték.

1986-tól a romos állapotban lévő sitkei kápolna helyreállítása érdekében rock-koncerteket szervezett a Vas megyei községben, mint a sitkei kápolna egyik védnöke, és a Kápolnáért kulturális egyesület elnöke. A bevételekből finanszírozott felújítás első szakasza 1990-ben fejeződött be. A koncertekből befolyó összegeket azóta is a kápolna felújítására fordítják.

Munkásságát 1986-ban az Interpop fesztivál díjával, 1987-ben és 1998-ban eMeRTon-díjjal, 1998-ban Huszka Jenő-életműdíjjal, 1999-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2008-ban Fonogram-életműdíjjal, 2010-ben Artisjus-életműdíjjal ismerték el. 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki több mint négy évtizedes, számos örökzöld slágert és lírai dallamot adó, gazdag és töretlenül népszerű zeneszerzői, valamint előadóművészi pályafutása elismeréseként. 2020 júniusában megkapta az Emberi Méltóság Tanácsa által adományozott Emberi Méltóságért díjat.

Elment Balázs Fecó. Isten Veled, Barátom!https://youtu.be/7RR3r7JuORw

Posted by Orbán Viktor on Friday, November 27, 2020

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.