A BÍRÓ NEM HALLGATOTT MUELLER ÜGYÉSZEIRE · TRUMP: NEM VOLT ÖSSZEJÁTSZÁS! Szőcs László írása.

Ízületi gyulladása miatt tolószékben ülve, a bíró együttérzésére számítva jelent meg pénteki ítélethirdetésén Donald Trump elnök egykori kampányfőnöke, de a per végén nem mondhatta magát csalódottnak.

Paul Manafort ugyanis – az amerikai közvélemény megrökönyödésére is – a vártnál jóval enyhébb büntetést kapott adó- és banki csalás miatt, miután a bíró jelentősen eltért a hatályos ítélkezési útmutatótól: 19–24 év börtön helyett csak egy hónap híján négy évet szabott ki Manafortra. Ez presztízsveszteséget jelent a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálatra nézve, amely csaknem két éve van folyamatban, és az egyik legnagyobb „halként” éppen Trump 2016-os kampányfőnöke akadt a horgára.

A Mueller-féle vizsgálat – amely washingtoni hírek szerint most már heteken, de akár napokon belül lezárulhat – azt hivatott feltárni, beavatkozott-e, és ha igen, milyen mértékben Oroszország a legutóbbi amerikai elnökválasztásba. Azt, hogy a most 69 éves Manafort ellen vádat tudtak emelni, nem használhatják fel közvetlenül Trumppal szemben, ugyanis a terhére rótt cselekmények elkövetésekor még nem dolgozott a mostani elnöknek. De ezzel is hitelteleníteni lehet Trumpot, politikai értelemben.

Trump pénteken a Twitter mikroblogon azt közölte, hogy a bíró is kimondta: nem játszottak össze Oroszországgal. Ez ugyanakkor csak annyiban igaz, hogy a bíró szerint Manafort nem ezzel kapcsolatban állt a bíróság elé. Trump három évvel ezelőtt éppen azért vált meg Manaforttól, mivel tudomására jutott: korábban oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozott. Csak éppen nem vallotta be a jövedelmét, ezért marasztalták most el. Bűnösségét már tavaly megállapította egy alexandriai esküdtszék.

Paul Manafort (balra) saját lábán érkezik egy korábbi tárgyalására. Az ítélethirdetésen már tolószékben jelent meg / Fotó: Reuters

Az „elnök volt emberének” enyhe ítélete annál is inkább szemet szúr ma Amerikában, mivel nemrég egy washingtoni bíró megállapította, Manafort szándékosan hazudott az FBI-nak, a Szövetségi Nyomozóirodának. “Nagyon keveset állítanék azzal, ha azt mondanám: megalázottnak és megszégyenültnek érzem magam” – mondta most a bíró előtt, zöld rabruhájában az elítélt. A volt kampányfőnöknek jövő szerdán ismét bíróság elé kell állnia: az amerikai fővárosban a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményében mondják ki rá az ítéletet.

Mindennek egyelőre beláthatatlan a jelentősége Trump elnökségét és 2020-as újraválasztási esélyeit tekintve. De az jól látszik, bíróságok és Trump-ellenes politikusok sorra „veszik elő” és vonják felelősségre az elnök egykori embereit, köztük Michael Cohen ügyvédet vagy Roger Stone tanácsadót.

Most már az a kérdés, mi áll majd a Mueller-vizsgálat jelentésében, mennyit enged abból nyilvánosságra hozni William Barr, az új igazságügy-miniszter, illetve mire mennek a demokraták a kongresszusban Trump pénzügyeinek és kapcsolatainak firtatásával. Könnyen elképzelhető, hogy bő másfél évvel az elnökválasztás előtt érdemes megbarátkozniuk a gondolattal: Trump most már kitölti mandátumát.

Forrás és borítókép: magyarnemzet.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.