A szekularizált Európában a katolikus egyház küldetésének jelentőségét hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kezdete előtt az Il Foglio olasz napilapban megjelent interjúban kedden.

Az újság szerint a szeptember 5-én kezdődő NEK „keresztény hét lesz a legszekularizáltabb kontinensen”. „Európában Istent a fejlődés nagy ötletével akarták helyettesíteni, és most felteszik a kérdést, hogy mi is ez a fejlődés, és valóban nagyobb értéket képvisel-e?” – mondta Erdő Péter. Úgy vélte, sok embernek a „pillanatnyi jólét” maradt meg egyedüli értékként, de ez nem segít a jövőtől való esetleges félelmekkel szemben, sőt a többiektől való félelmet növeli, attól tartva, hogy valamiről le kell majd mondani a javukra.

Azt mondta, a mai világban nem lehet magát kereszténynek valló, de vallását nem gyakorló, olaszul „langyosnak” nevezett hívőnek lenni.

A Jézus Krisztussal való kapcsolat egzisztenciális, nem pedig kulturális jelenség” 

– hangoztatta. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház Európában „nevelést adott az egyes népeknek, nem számolta fel identitásukat, ellenkezőleg, felemelte kultúrájukat”. Erdő Péter kifejtette, hogy Európában a hitet azokkal lehet újraébreszteni, akik megszenvedtek érte. Emlékeztetett, hogy Közép-Kelet-Európában az idősebb generációk „nagy árat fizettek, ha hűek akartak maradni hitükhöz”. Hozzátette, hogy ma is „bizonyos helyzetekben a katolikus hitvallás, a következetes katolikus magatartás súlyos következményekkel járhat”. Megjegyezte, vannak idők, amikor nem csak az egyéneknek, hanem a népeknek is lehet küldetésvállalásuk.

Az Il Foglio kiemelte, hogy a NEK eseményeire a világ minden részéből érkeznek előadók, és az üldözött „mártír” egyházak püspökei is Budapesten lesznek. A kongresszuson részt vesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a zárómisét pedig Ferenc pápa mutatja be szeptember 12-én.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.