Felmentő ítéletet hozott kedden a bécsi tartományi büntetőbíróság Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár és Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonos újratárgyalt vesztegetési ügyében.

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer euró támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabály-módosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni.

A politikusra 2021 augusztusában 15 hónapig, Grubmüllerre pedig 12 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A bécsi tartományi felső bíróság tavaly augusztusban érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte, hogy tárgyalják újra az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe egyes bizonyítékokat, illetve az ítélet indoklása a bíróság szerint nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott. A bécsi tartományi törvényszék kedden közzétett határozatában megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korrupciót. A bíró hangsúlyozta, hogy a felmentő ítélet minden kétséget kizáró, mert a tényállás nem teljesült.

Tas J Nadas, Esq

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár (Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.