Milyen érzés Kárpát-medencében élő magyarként belecsöppeni egy másik kontinens magyar közösségébe? Hogyan éli meg egy anyaországi fiú, hogy a rábízottakat emlékeztetni kell arra, hogy magyarul szólaljanak meg? Milyen elképzelésekkel érkeztek az Egyesült Államokba, és vajon milyen tanulságokkal telt meg az a képzeletbeli tarisznya, amit a KMCSSZ kárpát-medence két ösztöndíjasa hazavitt Amerikából. Az iskolatábor 14. napján Sütő Zsuzsanna és Juhász Árpád, a KMCSSZ KMED-es ösztöndíjasai beszélgettek Pigniczky Enesével.


Mielőtt bemutatnánk a két fiatalt, nagy vonalakban szeretnénk ismertetni a tábor programjának a szerkezetét. A keretmesét idén a magyar népmesék jelentették. A délelőtt többnyire egy blokkban telt, Zsuzsanna és Árpád is részt abban, hogy az adott nap meséjét feldolgozzák, majd előadják a jelenetet a gyerekek előtt. Szintén a délelőttök fontos része volt a vezetői megbeszélés, ahol fixálták a délutáni programot. Ebéd után legtöbbször forgószínpadszerű foglalkozások voltak, ami annyit jelentett, hogy kettő, vagy akár három különböző programon mentek végig a gyerekek. A forgószínpad összeállításánál általában magyarságismeretre, néptáncra, népdalismeretre, kézművességre fektették a hangsúlyt. Az ösztöndíjasok fontosnak tartották, hogy a sportfoglalkozásokat is beépítsék a napirendbe. Esténként táncházban mulattak, vagy a tábortüzet ülték körül a táborlakók.

Sütő Zsuzsanna

Sütő Zsuzsanna Szlovákiából érkezett. A felvidéki kürti 22. számú Majer István Cserkészcsapat aktív tagja, a településen már tízéves őrsvezetői tapasztalattal rendelkezik. A KMED-ösztöndíj évente meghirdetésre kerül a szlovákiai szövetségben, Zsuzsannának már korábban is motoszkált a fejében, hogy éljen a lehetőséggel. 2020-ban megpályázta az ösztöndíjat, ám a tényleges kiutazás – a járványügyi szabályok megléte miatt – két évet váratott magára. A fillmore-i Iskolatábor előtt az ösztöndíjasoknak volt lehetőségük egy kis turistáskodásra is, az Egyesült Államok megismerését Princetonban és New York-ban kezdték. Nagyon kellemes élményeket és sok új ismerőst hozott számukra az első cserkész programjuk, a New Brunswick-i csapattábor. Az iskolatábornak Zsuzsanna és Árpád úgy vágtak neki, hogy nem ismerték sem a vezetőséget, sem a tábor hangulatát. Ám az első napokban rögtön le tudták osztani egymás között a legtesthezállóbb feladatokat. Zsuzsannának különösen tetszett az a kezdeményezés, hogy mindketten őrangyalként lettek beosztva egy-egy őrs mellé. Az őrangyal feladata segíteni az őrs munkáját, válaszolni az esetleges kérdésekre, megoldani a felmerülő problémákat.  A tábori hétköznapokban a két ösztöndíjas programokat tartott, népi játékokat tanított. Sokat zenéltek és énekeltek, és a méta nevű labdajáték is nagy sikert aratott, aminek szeretetét Zsuzsanna Felvidékről hozta magával. Mivel Felvidéken nem tartozik a cserkésztábor kihívásai közé a gyerekek magyar nyelvtudása, ezért az ösztöndíjas lány új helyzettel szembesült Fillmore-ban. A legkedvesebb pillanatokat azok a résztvevők okozták számára, akik hézagos, vagy éppen nagyon gyenge tudásuk ellenére sem váltottak át angol nyelvre, hanem mindenképp magyarul szerették volna kifejezni magukat.

Sütő Zsuzsanna és Juhász Árpád

Zsuzsanna számára rendkívül megható volt látni, mekkora hangsúlyt fektettek az iskolatábor tanárai a magyarságismeret-oktatásra. A Kárpát-medence elcsatolt magyar régióiban a gyermekek tanulhatnak magyarul, találkoznak az iskolában a magyar történelemmel, irodalommal és nyelvtannal, ezért a cserkész foglalkozásoknak ez a fajta oktatás nem képezi szerves részét. Pont ezért csodálattal látta, hogy akár Fillmore-ban, akár New Brunswick-ban mennyi hiánypótló tábori program volt azzal a céllal, hogy megerősítsék a gyerekekben a magyar identitást. A diaszpórában munkát jelent nap mint nap,  hogy megmaradjanak magyarnak. Az iskolatábortól nagy motivációt kapott, hazatérését követően szeretné a szülőfalujában is megerősíteni a népi játékok, néptáncok és népdalok jelenlétét a cserkész foglalkozásokon.

Közérdekű hirdetés

Juhász Árpád

Juhász Árpád a szekszárdi 608-as számú Schola Caritatis Cserkészcsapat csapatparancsnok-helyettese. (Az intézménynév a Szegedi Tudományegyetem iskoláját takarja.) Magyarországon alapvetően a felnőtt cserkészek vezetéséért felelős, de ennél szerteágazóbbak a feladatai. A Magyar Cserkészszövetségben is tevékenykedik, ahol szintén a felnőtt cserkészet kialakításán dolgozik szövetségi fórumokon. Mivel korábban sosem járt az Egyesült Államokban, pont úgy vágyott az amerikai hétköznapok megismerésére turistaként, mint cserkész önkéntesként. Hamar megtapasztalta, hogy nem vendégnek, hanem cserkésztestvérnek érzi magát a diaszpóra magyar közösségében. A hangulatot megalapozta a New Brunswick-i tábor, ahol anyaországi tapasztalatának felhasználásával igyekezett bevezetni a résztvevőket a népi játékok és népdalok világába. A résztvevők cserkésztudását játékosan építette, a tábortüzek alkalmával pedig az összetartozás és az egységét törekedett erősíteni bennük. Árpád számára újdonság volt a fillmore-i iskolatábor menetrendje; különleges és meghatározó feladat volt odafigyelni arra, hogy a vezetettjei mindig magyarul szólaljanak meg. Folyamatosan emlékeztette a gyermekeket arra, hogy egy kincs az anyanyelv, és arra törekedett, hogy játékos pedagógiai módszerekkel minél több gyereknek megjöjjön a kedve a magyarhoz.

Pigniczky Enese kérdezi a KMED ösztöndíjasokat

Árpádot az inspirálta a legjobban, hogy más-más csapatok, szövetségek és kontinensek cserkészei mennyi játékot, dalt, tábori praktikát tanulhattak egymástól. Érdekes volt megtapasztalnia, hogy másképp is lehet. Eldöntötte, hogy új barátai cserkész módszereit hazaviszi magával Szekszárdra. Biztosan nem felejti el azt az őszinte lelkesedést sem, amikor a gyerekek tűkön ülve vártak egy-egy programot.

A két ösztöndíjas a clevelandi cserkésznappal zárja amerikai kalandját, ahová nagy szeretettel várjuk őket szeptemberben!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.