Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma megerősítette, hogy Sunburst típusú hackertámadás érte informatikai rendszerét. Az esetet az Egyesült Államok kormánya ellen irányuló eddigi legsúlyosabb támadásnak minősítették. A pénzügyminisztérium és a kereskedelmi miniszérium is azon szövetségi szervek köztött van, melyek a kifinomult, hónapok óta tartó támadásban érintettek. 

A minisztérium felelős az amerikai atomfegyverek kezeléséért, de elmondták, hogy az arzenál biztonságát nem veszélyeztették. Közben a Microsoft technológiai óriás is közölte csütörtökön, hogy rosszindulatú szoftvert talált rendszereiben. Sokak szerint az orosz kormány a felelős, a Kreml azonban elutasította a vádakat.

Donald Trump elnök még nem kommentálta a számítógépes támadásokat, Joe Biden megválasztott amerikai elnök viszont kijelentette, hogy a kiberbiztonság adminisztrációja „kiemelt prioritása lesz”. „Először is meg kell zavarnunk és el kell rettentenünk ellenségeinket attól, hogy komoly kibertámadásokat követhessenek el. Ezt úgy tesszük meg, hogy komoly árat fizettetünk az ilyen rosszindulatú támadásokért felelős személyekkel, többek között szövetségeseinkkel és partnereinkkel egyeztetve” – mondta Joe Biden.

Közérdekű hirdetés

Amerika legfőbb kiberügynöksége, a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Ügynökség (CISA) csütörtökön határozottan kijelentette, hogy a behatolás meghiúsítása „rendkívül összetett és komoly kihívást fog jelenteni”. „A kritikus infrastruktúra megsérült, szövetségi ügynökségek és magánszektorbeli vállalatok veszélybe kerültek, a sérülés pedig súlyos veszélyt jelent” – mondták.

A feltörések listája már most hosszú – és egyre hosszabb lesz. A nyomozás szerint a hackerek a texasi SolarWinds informatikai cégen keresztül, annak tudtán kívül támadtak, és a cég 18 ezer ügyfele számára vitték be elsőként, annak szoftverein keresztül, a frissítésnek álcázott támadást.

Sunburst-támadás

(Mandiner / BBC)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.