Hárman életüket vesztették, csaknem ötezer embert pedig evakuáltak az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt, és a helyzet továbbra is kritikus Nello Musumeci, a katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda reggeli közlése szerint.

A régió közlekedése megbénult, öt megye teljesen víz alatt van. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, mintegy húsz helikopterrel végzik a mentést. A meteorológiai előrejelzések szerint az esőzés szerdán sem enyhül. Emilia-Romagna folyói és patakjai megduzzadtak, sarat és törmeléket sodorva magukkal. A helyi prefektusok adatai szerint legalább négyen eltűntek. Az egyik áldozatot Forli, egy másikat Cesena térségében, a harmadikat Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi feleségével birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét megtalálták, a feleségét még keresik. A lakott területen éjszaka is csónakokkal mentették az alsóbb szinteken élőket. Reggeltől búvárok is részt vesznek az eltűntek keresésében.

Gian Luca Zattini, a Savio-folyótól elárasztott Forli polgármestere úgy nyilatkozott: drámai éjszakát éltek át. Arra kért mindenkit: ne tulajdonaikat, hanem saját életüket mentsék a vészhelyzetben. Matteo Lepore bolognai polgármester komolynak nevezte a helyzetet. Arra kérte az embereket: ne hagyják el otthonaikat, ne üljenek autóba. A városban egész kerületek kerültek víz alá, utakat zártak le, hidak omlottak le. Elmondta, hogy a Savena és Ravona patak egyszerre lépett ki a medréből, és a Navile csatornája is tetőzött: a város körüli dombokon és hegyeken egymást követik a földcsuszamlások. Az alsóbb szinteken élőket evakuálták. Szerdán is zárva tartanak az iskolák.

ReklámTas J Nadas, Esq
Hónapokig tartó szárazság után majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, amikor két idős férfi halt meg a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, ami miatt négyszázötven embert kellett evakuálni. Meteorológiai adatok szerint május másodikán és most kedden összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában, mint hat hónap alatt szokott.

 

(Pesti Srácok)

Borítókép: Áradás Olaszországban. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Max Cavallari

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.