Romániában energiaárstopot kér négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés, amelyek közös nyílt levélben fordultak hétfőn Nicolae Ciuca román miniszterelnökhöz.

A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek azt kérik a bukaresti kormánytól, hogy

rögzítse a villamosenergia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten.

Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést.

Közérdekű hirdetés

Aláhúzták: tudatában vannak annak, hogy a drágulást a nemzetközi árak is okozták, de szerintük a romániai áremelkedések jóval magasabbak, mint a nemzetközi piacokon. Úgy vélték, hogy ez a helyzet nemcsak a lakosságot, hanem a teljes gazdaságot nehéz helyzetbe hozza. Rámutattak: az árak rögzítése a 2020 decemberében jegyzett szinten időt adna a hatóságoknak, hogy módosítsák a törvényes keretet úgy, hogy elkerülhető legyen egy gazdasági és társadalmi válsághelyzet.

A román kormánykoalíció tagjai hétfőn este tárgyalnak az energiaárakról, a pártok különböző javaslatokat tettek a gáz és a villamosenergia olcsóbbá tétele érdekében. A román statisztikai intézet pénteken közölte, hogy tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamosenergia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez mérten.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.