DSC_8160

Ha Labor Day hétvége és vasárnap, akkor a magyar cserkészek és barátaik számára csakis a Német Parkban vezethetett az út, ahol nem más várta az érdeklődőket és a lelkes cserkészeket és barátaikat, mint a 61. Clevelandi Cserkésznap.

DSC_7993

E nap reggelén nem csak hét ágra sütött a nap, hanem a jó idő mellé a cserkészek nem hazudtolván meg magukat, vidáman dalolva gyülekeztek a reggeli zászlófelvonásra, ahol a jelentés alapján közel 200 cserkész, különböző csapatokból és helységekből volt jelen. A cserkészvezetők közül megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Lendvai-Linter Imre – a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Dala Irén – III. cserkész kerület parancsnoka (Egyesült Államok és Venezuela), Mészáros Andrea – clevelandi cserkész körzet parancsnoka, Tábor Bea – a Cserkész Barátok Köre (a clevelandi cserkész csapatok fenntartó testülete) elnöke, illetve Horváth Mihály a CSBK titkára és a Cserkésznap egyik főrendezője. A zászlófelvonás után Gáspár Gabriella – újonnan végzett cserkésztiszt eligazítást adott mint a napostiszt.  A nap jelmondataként „A cserkész minden cserkészt testvérének tekint” cserkésztörvényt vették alapul, mely az egész nap folyamán meghatározta tevékenységeiket akár szentmiséről, érkezésről vagy táncról volt is szó.

ReklámTas J Nadas, Esq

DSC_8011

A zászlófelvonás és szemle után már javában gyűltek és gyűltek az érdeklődők a Német Park területére, majd 11 órakor párhuzamosan kezdetét vette, kinek-kinek a hitvallása szerint az istentisztelet és a szentmise. Az istentiszteleten szolgálatot végzett Nt. Tamásy Éva lelkész, a szentmisét pedig Mezei András atya celebrálta. Mivel jómagam a szentmisén vettem részt, így abból ragadnám ki András atya néhány gondolatát, mely elismeréssel adózott a cserkész életforma előtt és biztatta a jelenlévőket, főképp a fiatalokat, hogy ezen értéket megtartsák és átadják. A cserkészek mindig helytállnak az élet különböző terhei alatt és az evangéliumra alapozva bátorított kit-kit a maga keresztjének kitartó vivésére és hordozására.

DSC_8108

A szentmisét és az istentiszteletet követően megnyílt az út, szabadon lehetett mindenféle földi finomság legjavát vásárolni és a széles választék között biztosan mindenki megtalálta a saját fogára valót, hisz a menün minden egyéb ízes falat mellett fellelhető volt a paprikás csirke nokedlivel, elmaradhatatlan volt a töltött káposzta, a jó magyar gulyásleves, de volt sertéspörkölt és frissen sült kolbász is. A zsíros falatok után pedig ki-ki kedvére fogyaszthatott Dobos tortát, kürtőskalácsot vagy éppen lángost, palacsintát. Hogy ne csak egyék az ember, hanem szomját is olthatja a házigazdák étel előtt pálinkával kedveskedtek és étel utánra pedig kínáltak sört, bort vagy akár üdítővel is frissülhetett az ember, vagy megihatott egy forró kávét a Pesti Kávéházban. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar konyha most is helytállt a sok finomsággal, mint hogy a nap végére 1200 töltött káposzta fogyott el és 150 ft nokedli, illetve még ezernél is több lángost nyelt el a lakmározó sereg.

DSC_8319

A mindenféle jó falat mellett délben nyitott a magyar könyvvásár is, ahol széles választékból bővíthette könyvtárát az, aki erre igényt tartott. De emellett aki szeretett volna ellátogathatott a népművészeti termékek vásáros standjához is. Jelen volt egy-egy standdal a Cserkészek Baráti Köre, a Walton Hills-i Első Magyar Református templom, a ReConnect Hungary, a William Penn Association, a Magyar Társaság, a Magyar Apparel, a Magyar Múzeum és természetesen a mi képviseletünk is fellelhető volt a Bocskai Rádió sátránál.

DSC_8145 A gyermekeket délután 1 órától várták mindenféle játékkal és ügyességi feladatokkal a park alsó részén kialakított gyermekszigeten. De a nagyobbakra is gondoltak a szervezők, hisz számukra néptánc oktatás volt a palettán az egész délután folyamán, ahol többek közt moldvai körtáncokat is tanulhattak minden más dallam mellett Mérő Santucci Lizi segítségével, aki hozzánk Brazíliából érkezett. Aki az állatvilág után érdeklődött, annak alkalma nyílt a délután folyamán megtekinteni egy rövid bemutatót a vadon élő állatok szokásairól. A párhuzamos programok mellett a Harmónia együttes és Alex Udvary zenekara húzta a talp alá valót és a hallgatóst.

DSC_8234

A változatos programok között a clevelandi regös cserkészek egész napon át, két helyszínen különböző szebbnél szebb népi ruhákban táncbemutatókat tartottak a legkisebb kéknyakkendőstől egész a legnagyobbakig. Fél óránként láthatta a nagyérdemű az előadásokat, melyek többek közt kalocsai táncokat, gömöri táncokat, szatmári-, gyimesi táncokat foglaltak magukban. Itt bemutathatta sok rászánt idővel és energiával elért tudását minden kicsi és nagy cserkész és a szülők, nagyszülők pedig büszkeséggel nézhették apró utóduk munkájának gyümölcsét megelevenedni a fák árnyéka alatt.

DSC_8291

Akik még bírták erővel és szusszal, azokra az este folyamán táncmulatság várt, ahol a talp alá valót DJ Szente Béla biztosította. Ahogy az előző évek során sem, most sem bánta az, ki a vasárnapját a cserkészek körében, a forgatagban töltötte, hisz volt mulatság és eszem-iszom is, de volt értékmegőrzés és érték teremtés is.

DSC_8351

Ahogy a cserkésznap jeles 61. alkalmára visszatekint az ember büszkeséggel összegezheti, hogy az eszmei értéke ennek az ismételten nagy sikerrel megtartott találkozónak felbecsülhetetlen. Erre egy jó számbeli mérce és elismerés is az, hogy az idén is több ezren részesei voltak annak az egy napig tartó ünnepségnek, mellyel együtt tiszteleghettünk az immáron 65. éve amerikai földön elindított magyar cserkészetnek Clevelandben és mindannyian magyarok a környező településekről, vagy akár a távolabbi keleti, vagy délebbi államokból, más nemzetiségű vendégekkel karöltve együtt ünnepelhettük a fennmaradását a magyar cserkészetnek ezen a földrészen.

DSC_8276

Hálaadás és ünnep volt az idei Cserkésznap, mely bár fáradtságos munkával jött létre a  házigazdáiknak áldozatos odaadásával, de reménytelien tekinthet a jövőbe, mert van kiért és miért találkozni és egy egész napot együtt eltölteni. Ezt az is bizonyítja, hogy az idén 2850 érdeklődő fordult meg a Cserkésznapon.

Annak, aki lemaradt volna és személyesen nem tudott csatlakozni a Bocskai Rádió készséggel segített, hisz élőben közvetített a különböző helyszínekről és bár sajnálhatták, akik lemaradtak az eseményekről, mégis így kissé kárpótolva voltak a rádiónk jóvoltából. Nem csak hallhattak immáron az eseményekről, hanem egy-egy képi impulzus által akár a világ másik feléről is hírére járhattak, hogy mi is zajlott vasárnap a Német Parkban a cserkészeknél.

DSC_8388

Akik pedig úgy gondolták, hogy a felkínált tombolából vásárolnak és szeretnék megtudni, hogy neveik a nyertesek közt szerepelt-e, azok leellenőrízhetik  ezt a CSBK honlapján, www.csbk.org, vagy a CSBK Facebook oldalán. Ez úton köszönetet szeretnénk mondani a szervezők nevében a tombolára szánt ajándékokért, hiszen a Herendi porcelángyár, a Jewerly Art, a Magyar Apparel, a Balaton Restaurant, a Magyar Marketing, a Young’s Jewerly, a Bocskai Rádió és a Transylvania Bakery Shop a nagylelkű adakozása nélkül nem lehetnének ma néhányan nem csak az élménnyel, de egy-egy értékes ajándékkal is gazdagabbak.

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

 

További fényképek megtekinthetők a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

Fényképeket Molnár Zsolt készítette

Nem sokára kezdődik a 61. clevelandi Cserkésznap…

Nem sokára kezdődik a 61. clevelandi Cserkésznap… 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Most kezdődik, most kezdődik…kezdődik a 61. Cserkésznap!

Most kezdődik, most kezdődik…kezdődik a 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

61st Hungarian Scout Picnic…

61st Hungarian Scout Picnic…

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Szentmise a 61. Cserkésznap-on.

Szentmise a 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap-on.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

A clevelandi Regös Csoport ‘flash mob’-ja a 61. clevelandi Cserkésznapon 61. Cserkésznap

A clevelandi Regös Csoport 'flash mob'-ja a 61. clevelandi Cserkésznapon 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Táncház a 61. clevelandi Cserkésznapon 61. Cserkésznap

Táncház a 61. clevelandi Cserkésznapon 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Látnivaló a 61. clevelandi Cserkésznapon 61. Cserkésznap

Látnivaló a 61. clevelandi Cserkésznapon 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

A 61. Cserkésznapon a clevelandi Regös cserkészek gömöri táncot járnak…

A 61. Cserkésznapon a clevelandi Regös cserkészek gömöri táncot járnak… 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Ami szemnek szájnak ingere… finomabbnál finomabb magyar különlegességek a clevelandi 61. Cserkésznap

Ami szemnek szájnak ingere… finomabbnál finomabb magyar különlegességek a clevelandi Cserkésznapon 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Bordalokkal szórakoztatják a vendégeket a Regös cserkészek… a 61. Cserkésznap

Bordalokkal szórakoztatják a vendégeket a Regös cserkészek… 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Kiscserkészek is szerepelnek mindenki nagy örömére a 61. clevelandi Cserkésznap

Kiscserkészek is szerepelnek mindenki nagy örömére a 61. clevelandi Cserkésznapon 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Szatmári táncbemutató a cserkésznapon

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

Gyimesi tánccal zárják a programot a Regös cserkészek a clevelandi 61. Cserkésznapon

Gyimesi tánccal zárják a programot a Regös cserkészek a 61. clevelandi Cserkésznapon. 61st Hungarian Scout Festival – 61. Cserkésznap

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, September 4, 2016

 

1 COMMENT

 1. Kedves Krisztina!

  Isten hozott Clevelandbe!

  Gratulálok az elsô cikked megírásához!

  Nagyszerûen összefoglaltad, csak így tovább!

  Kívánok hathatós ‘magvetô’ munkát!

  Tisztelettel,
  Mezei András,
  Szent Imre templom

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.