A 34-es óvoda Nyitnikék csoportja közösen adott elő egy mondókát

Több Bihar megyei iskola és óvoda is megünnepelte ma az anyanyelv nemzetközi napját. Mondókával és verssel készültek a gyermekek, a pedagógusok a hét folyamán az anyanyelv fontosságát emelték ki a különböző tevékenységek során.

A mai nap folyamán több olyan tanintézménybe látogattunk el Pető Dalmával, melyek részt vettek a „Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!” kezdeményezésben. Ezt Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke és Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület elnöke indította tavaly, abból a célból, hogy a közösségi médiát felhasználva ünnepeljék meg és népszerűsítsék az anyanyelvet, valamint a magyar nyelvet. Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára, a két szervező pedig úgy gondolta, hogy a közösségi média megfelelő arra, hogy a megyében is felhívják ugyanerre a figyelmet.

Közös verselés

Látogatásunk első helyszíne a biharpüspöki 15-ös számú óvoda volt, ahol az óvodás gyermekek boldogan és büszkén mondták el a megtanult mondókát: „Gyerekek, gyerekek, / szeretik a perecet. / Sósat, sósat, / jó ropogósat. / Aki vesz, annak lesz, / aki nem vesz, éhes lesz.” A gyermekek ezt nagyon élvezték, ezért még néhány gyermekdalt is előadtak, majd az óvónővel, Garnai Tímeával arról beszélgettek, hogy mit ünnepeltek és miért fontos az anyanyelv, ez esetben a magyar nyelv jó ismerete. Ezután a nagyváradi 34-es számú óvodában is jártunk, ahol a gyermekeknek Nagy Pető Réka óvónő tanította meg a fent említett mondókát.

A nagyváradi 11-es számú iskolában több mint 110 diák (5 osztály) közösen szavalta el a „Anyanyelvem, / te édes-keserű, / szépen zengő / arany hegedű, / anyánk ajkán / drága ének: / köszönet / mindenért néked!” (Török Elemér – Köszönet mindenért neked) versrészletet. A közös verselésekről több élő videó is készült, melyek megtekinthetőek az Erdon (Erdély Online) és az Ovisuli Egyesület Facebook-oldalán. A nap folyamán több Bihar megyei tanintézmény is készített videófelvételeket, ezek az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület Facebook-oldalán nézhetőek meg.

Az anyanyelvről

A két kezdeményezőt, Pető Dalmát és Perecz-Simó Annamáriát kérdeztük arról, hogy miért fontos az anyanyelv megünneplése. Pető Dalma így nyilatkozott: „Tavaly indítottuk ezt a kezdeményezést, akkor sikeres volt. Az Ovisuli Egyesület egyik célja, hogy népszerűsítse a magyar anyanyelvű óvodai és elemi oktatást, valamint most, éppen a beiskolázási időszakban fontos a magyar nyelvű óvodai, iskolai csoportokra, osztályokra felhívni a figyelmet, ezért is indítottuk az Ovisuli Egyesület honlapját (www.ovisuli.ro). A magyar anyanyelv megünneplése kifejezetten fontos, főleg itt a szórványban, az óvodások, iskolások pedig nagyon élvezik a közös verselést, valamint a szerepelést is.”

Perecz-Simó Annamária tanítónő kiemelte, fontos az, hogy a gyermekek ne a szlengeket, a chat-nyelvet használják. Próbálják arra tanítani őket, hogy ezeket a szavakat, rövidítéseket minél inkább elkerüljék, és inkább a szép, magyar szavakat használják. Ezért egész héten magyar meséket olvastak és beszélgettek ezekről, valamint verseket tanultak. „Fontosnak tartjuk azt, hogy a gyermekek ne csak a kortárs irodalommal ismerkedjenek meg, hanem a régi íróinkkal, költőinkkel is” – tette hozzá.

Törő Enikő / erdon.ro

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.