Miután utolsóként az Új-Zélandot Limában 2-0-ra legyőző Peru is biztosította a helyét a világbajnoki mezőnyben, véglegesség vált, mely csapatok futballozhatnak az oroszországi tornán jövőre, június 14. és július 15. között.

Érvényesül bizonyos állandóság a világfutballban: a 2014-es torna négy elődöntőséből három, a nyolc negyeddöntőséből hét mehet Oroszországba. (A hiányzó: Hollandia.) Ugyanakkor a brazíliai nyolcaddöntő tizenhat csapatából már nagyobb a szórás: a hollandokén kívül további négy gárda, az algériai, a chilei, a görög és az amerikai is elbukott.

2006 óta nem kevesebb, mint tizenkét válogatott mindegyik világbajnokságon ott volt, ők az utóbbi évek permanens vb-szereplői. Számoljunk: a harminckettes mezőny több mint egyharmadát adják. A névsor: Brazília, Argentína, Németország, Anglia, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Svájc, Japán, Mexikó, Dél-Korea és Ausztrália. Utóbbinak kifejezetten könnyebbé vált a dolga, hogy nem egy dél-amerikai csapattal vívott interkontinentális selejtezőből, hanem Ázsiából, illetve pótvizsga esetén egy közép-amerikai csapattal mérkőzve juthat ki a vb-re.

Tizenegy válogatott az eddigi húsz világbajnokság több mint a felén részt vett, s most is készülhet a tornára.

A rekorder Brazília, amely még sohasem hiányzott (20),

mögötte a sorrend: Németország/NSZK 18, Argentína 16, Mexikó 15, Anglia, Spanyolország és Franciaország 14-14 szerepléssel.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mint szinte minden világbajnokságon, ezúttal is lesznek újoncok a mezőnyben. Izland és Panama most először jutott ki a világbajnokságra.

Lesznek nagy hiányzók, akikről biztosan állítható, hogy akad náluk (több) gyengébb csapat is a mezőnyben.

Ilyen az olasz, a holland, az Eb-elődöntős walesi, az ukrán, a szlovák, az ír, a skót, valamint az amerikai és a chilei válogatott. A dél-amerikaiak a FIFA-világranglista kilencedik helyezettjeként maradnak ki, de a többi felsorolt ország is a legjobb harminckettőben van a listán.

A mezőny teljessé válásával eldőlt, hogy a résztvevő válogatottak melyik kalapból várhatják a december elsejei, moszkvai sorsolását. A kalapokat a FIFA világranglistája alapján állították össze.

A csoportszakasz során azonos négyesben legfeljebb két európai csapat szerepelhet, a többi konföderáció válogatottjait pedig külön-külön kvartettbe osztják be (zárójelben a csapatok világranglistás helyezése).

1. kalap: Oroszország (rendező, 65.), Németország (1.), Brazília (2.), Portugália (3.), Argentína (4.), Belgium (5.), Lengyelország (6.), Franciaország (7.)

2. kalap: Spanyolország (8.), Peru (10.), Svájc (11.), Anglia (12.), Kolumbia (13.), Mexikó (16.), Uruguay (17.), Horvátország (18.)

3. kalap: Dánia (19.), Izland (21.), Costa Rica (22.), Svédország (25.), Tunézia (28.), Egyiptom (30.), Szenegál (32.), Irán (34.)

4. kalap: Szerbia (38.), Nigéria (41.), Ausztrália (43.), Japán (44.), Marokkó (48.), Panama (49.), Koreai Köztársaság (62.), Szaúd-Arábia (63.)

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.