Ideje, hogy véget érjen a háború – jelentette ki pénteken Joe Biden amerikai elnök az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti fegyveres konfliktussal kapcsolatban.

A Fehér Házból közvetített beszédében Joe Biden leszögezte, hogy a palesztinok a földi poklot élték át, és túl sok civil vesztette életét.

Az amerikai elnök tudatta, hogy

ReklámTas J Nadas, Esq

Izrael új, átfogó, három fázisból álló tűzszüneti megállapodással állt elő,

amelynek első, hathetes fázisában teljes tűzszünet áll be, és az izraeli erők kivonulnak a Gázai övezet lakott területeiről. Ez idő alatt Izrael és a Hamász megállapodna a második fázisról, ami az ellenségeskedés végleges megszüntetését jelentené, és ha ez hat hét alatt nem sikerül, akkor a tűzszünet fennmarad. A második fázisban történne a fogolycsere, a harmadik szakasz pedig jelentős újjáépítést jelentene a Gázai övezetben.

Az amerikai elnök szerint a tűzszünet révén a segélyeket biztonságosan és hatékonyan szét lehetne osztani a rászorulók között.

Joe Biden kijelentette, hogy a Hamász már nem képes újabb nagyszabású, a tavaly októberihez hasonló támadást végrehajtani Izrael ellen, és felszólította az izraelieket és a palesztin terrorszervezetet, állapodjanak meg a még fogságban lévő túszok elengedéséről egy hosszú távú tűzszünet fejében.

– Mint olyasvalaki, aki egész életében elkötelezett volt Izrael iránt, mint az egyetlen olyan amerikai elnök, aki háború idején látogatott Izraelbe, aki amerikai csapatokat küldött közvetlenül Izrael megvédelmezésére, amikor Irán megtámadta, kérem önöket, tegyenek egy lépést hátra. Belegondolok, mi lenne, ha ezt pillanatot elmulasztanánk – mondta. – Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani – hangsúlyozta.

A legújabb javaslatot a közvetítő Katar és a Hamász is megkapta. Biden egyúttal felszólította a terrorszervezet vezetését, hogy fogadja el a javaslatot.

A Hamász csütörtökön közölte a közvetítőkkel, hogy nem vesz részt több tárgyaláson, amíg tart az agresszió, de kész a „teljes körű megállapodásra”, beleértve a túszok és a palesztin foglyok cseréjét, ha Izrael beszünteti a háborút.

A tűzszünet létrejöttéről Egyiptom és Katar és mások közvetítésével folyó tárgyalások korábban több alkalommal is megrekedtek, a felek egymást okolták a sikertelenségért.

Egy amerikai vezető közölte, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken találkozik a tizenhét ország diplomatáival, amelyeknek az állampolgárait a Hamász túszként tartja fogva.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök. Fotó: EPA/UPI pool/Bonnie Cash

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.