“Legacy of Freedom” néven az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében ünnepi megemlékező koncertre került sor a Szent Imre templomban 2016. október 23-án az 1956-os események kerek, 60. évfordulója alkalmából.

dsc_0339

A koncert kezdetén az egybegyűlteket Megyimóri Mária, az Egyesült Magyar Egyletek alelnöke és egyben a koncert és megemlékezés ceremóniamestere köszöntötte. Elmondta, hogy milyen nagy megtiszteltetés, hogy a több mint ötven főt számláló Cleveland Woman’s Orchestra jelenlétében emlékezhet meg a magyar közösség közel 400 fős képviselője erről a jelentőségteljes időszakról, melynek 60. évfordulója van az idén.

A köszöntő szavakat követően a cserkészek az Egyesült Magyar Egyletek tagszervezeteinek a zászlóit vonultatták be ünnepélyes keretek között. Majd ezt követően az amerikai, majd a magyar himnuszt énekelte együtt a közönség a zenészek csodás játékának kíséretében.

Majd Hargitai István – aki maga is ‘56-os magyar – pátosszal tolmácsolta  Tamási Lajos “Piros a vér a pesti utcán” című versét. Lauer K. Edit, aki ugyancsak ‘56-os magyar, a Hungarian American Coalition tiszteletbeli elnöke szólt pár szót az emlékező közönséghez. Beszédében ő is a szabadságharc hősei előtt tisztelgett. Utána Lázár Andrea bemutatta az est fénypontját, a Cleveland Woman’s Orchestra-t és Robert L. Cronquist-ot, a zenekar karnagyát. Ugyanakkor Alex Udvaryt is köszöntötték – aki cimbalomjátékával kísérte a zenekart és Kyle W. Kelvingtont is bemutatták, aki a tenor énekhangjával járult az est ékesebbé tételéhez. A koncert során pedig egy zeneművet közösen adott elő Peller Miklós orgonán közreműködve a Szent Imre templom kórusával és a Kis Magyar Kórussal Tamásy Zoltán vezetésében.

A koncert során a csodálatos ütemek és dallamok közt felcsendült több Liszt Ferenc mű, mint például a “Magyar fantázia”, vagy a Magyar rapszódiából egy részlet. De ugyanúgy Kodály Zoltán Háry Jánosából is több elemet beépítettek, így a “Tiszán innen, Dunán túlt” vagy épp a “Felszállott a pávát”. De felcsendült a “Hazám, hazám” is Erkel Ferenctől, illetve Brahms közkedvelt Magyar táncaiból is több részletet eljátszott a színvonalas előadása során a zenekar. A dallamok és a csodás hangok által képzeletben az ember pár perc erejéig otthon érezhette magát a szülőhazájában…

A koncert végén a Bocskai Rádió a saját, idei, az ‘56-os események tiszteletére szánt szlogenjével ellátott – “A Bocskai Rádió a szabadság hangja” – bevásárló táskát osztott szét a közönség közt.

A csodás koncertet egy állófogadás követte a Szent Imre templom alagsorában lévő díszteremben, ahol a fellépő művészekkel is szót válthatott az ember egy-egy finom magyaros falat elfogyasztása közepette.

Ez úton szeretnék a Cleveland és a környékén élő magyarság nevében a szervező Egyesült Magyar Egyleteknek és a Szent Imre plébániának köszönetet mondani az áldozatos munkájukért. Illetve a Cleveland Women’s Orchestrának pedig az előadásért jár a hála, mely felejthetetlen és felemelő élményben részesítette a megemlékezésre egybegyűlteket.

Forrás: Pethő Krisztina / korosiprogram.hu

További képek megtekinthetőek a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.