A múlt vasárnap alkalmunk nyílt a Chicagói Magyar Klub elnökével, Demeter Andrással egy interjút készíteni, aki az újonnan kiadott chicagói magyarokról szóló könyvről beszélt a hallgatóságnak, annak a keletkezési körülményeiről, az ötlet születéséről és a már kész nyomtatványról.

Demeter András a Chicagói Magyar Klub elnöke

A krónika létrehozásának az ötlete a Chicagói Magyar Klub néhai elnökétől, Krémer Sándortól és az ő ideje alatt működő klub vezetőségétől származott, akik közösen elhatározták, hogy ha már száz éves múltra tekint vissza a Chicagói Magyar Klub, akkor igazán jó lenne az ottani magyarok történetét, életét megörökíteni az utókor számára egy egységes könyv formájában. Sajnos az akkori elnök nem érhette meg a kiadást, de a lelkes csapatot az utódja, Demeter András vezette és fogta össze a komoly munka elvégzésében.

A könyvben a különböző fejezeteken keresztül angol és magyar nyelven a chicagói magyar közösség több nemzeti vagy helyi ünnepéről számolnak be, amelyek az évszázad során történtek, a különböző hullámokban kiérkezett magyarság történelmét örökíti meg egészen a klub 1922-es alapítása óta a 2016-os esztendőig, illetve több magyar szervezet és közösség hosszú évekre visszanyúló tevékenységéről és rendezvényéről szóló beszámolót egységesítettek, amelyeket a klub támogatott.

Arra a kérdésre, hogy hogyan folyt és meddig tartott a könyv létrehozásának a munkája, az elnök elmondta, hogy 2-2,5 éves munkáról beszélhetünk, amelybe több lelkes helyi és erdélyi vagy anyaországi magyar is hozzájárult. Hogy néhány nevet is megemlítsünk: Sivó Márta, volt KCSP ösztöndíjas szedte rendszerbe a meglévő adatokat, a kiadóval Babocsay Tóth Ágnes tartotta a kapcsolatot, a grafikai szerkesztő Kerkaly Béla,  Simon Éva és édesanyja Erdélyből a szövegek lektorálását vállalta, a fényképeket Megyeri József kezelte. Amint látszik a néhány kiemelt névből is, egy nagyon jól működő csapatmunka fantasztikus munkájának eredményét tarthatja ma a kezében a chicagói magyar közösség.

Közvetlenül a vasárnap készült interjú után sorra is került a könyv bemutatóra. Az elmondások alapján kb. közel 70 érdeklődő volt jelen és a szerzők, szerkesztők megosztották a könyv összeállításából származó tapasztalataikat, élményeiket.

A könyvet a Chicagói Magyar Klub honlapján, a www.hungarianclubofchicago.com oldalon lehet megrendelni.

A Demeter Andrással készült teljes interjút pedig itt hallgathatják meg teljes egészében:

A fotókat Megyeri József készítette.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.