Kumin Ferenc főkonzul beszámol a nemzeti ünnep kapcsán a new yorki megemlékező rendezvénysorozatról

A múlt vasárnapi adásunk folyamán élő, telefonos interjúban stúdiónk “vendége” volt Magyarország New Yorki Főkonzulátusának munkatársa, dr. Kumin Ferenc főkonzul, akivel a nemzeti ünnep kapcsán a new yorki megemlékező rendezvénysorozatról, valamint a Regionális Diaszpóra Értekezlet new yorki gyűléséről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

Az interjú során megtudhattuk, hogy március 12-én, vasárnap egész napos eseménysorozattal ünnepeltek, emlékeztek a new yorki magyarok az idei nemzeti ünnep alkalmával.

A Főkonzul elmondta, hogy a szokásos Kossuth szobor megkoszorúzása mellett, az idei megemlékezésen felavattak egy emlékművet annak szomszédságában az 1956-os szabadságharc emlékére.

Az emlékmű már majdnem teljesen készen volt az ‘56-os szabadságharc 60. évfordulójára, de teljes pompájában most tündökölhet, így mostanra ütemezték be a felavatását.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy milyen üzenete van a diaszpóra magyarság körében az 1848/49-es szabadságharcnak. A Főkonzul elmondta, hogy “egész Amerikában ez a forradalom, ez az évforduló egy nagyon különleges üzenetet hordoz, hiszen óriási hatással volt Amerikára, Amerika szabadságára, egyáltalán arra a szabadság fogalomra, ami Amerikát a szabadság földjévé tette”. Továbbá a beszélgetés során kifejtette, hogy New York a Kossuth-kultusz szempontjából kiemelkedően fontos város, hiszen ide érkezett meg Kossuth, itt tartotta fantasztikus beszédeit először, amiket a kortárs vezetők is csodálattal hallgattak.

Ahogy a Főkonzul fogalmazott, hogy “ez az amerikai magyarok szempontjából szent helynek minősülő kis park rész kiegészült az ‘56-os emlékművel és már nem csak egy ‘48-as emlékhely és egy ‘48-as  zarándok hely, hanem tulajdonképpen a magyar szabadságnak egy kombinált találkozó helye”.

Annak kapcsán, hogy hogyan lehet  a mai, elsősorban amerikai magyar fiatalok számára közelebb hozni ezen nemzeti ünnep jelentőségét a politikus elmondta, hogy meg kell állani és újra kell gondolni, hogy mit üzen ez az ünnep nekünk a napjainkban. Újra kell gondolni, hogy mit jelent számunkra például Kossut, mint “a szabad világ egyik meghatározó személyisége”.

Az interjúból az is kiderül, hogy hol található pontosan meg ez az emlékpark, amelyet könnyen meg lehet közelíteni New York nyugati szélén. Továbbá megtudhattuk, hogy mivel a Kossuth szobor egy teljesalakos mű, így az 1956-os emlékmű egy non-figuratív alkotás, mely a Budapest fölött lévő csillagállást mutatja 1956. október 23-a estéjéről.

Az interjú folytatásában a new yorki Regionális Diaszpóra Értekezletről is szó volt. Ennek kapcsán megtudhattuk, hogy a Budapesten évente megrendezésre kerülő tanácsülés mellett a helyi közösségeknek fontos, hogy időszakonként regionális tanácskozásokat is tartsanak, hiszen a magyar szervezetek itt tudnak tapasztalat- és eszmecserét folytatni, melynek során megvitathatják az aktuális problémákat vagy éppen a tervekről gondolkodhatnak közösen.

A Főkonzul elmondta, hogy ez az értekezlet szorosan együtt működik a budapesti Diaszpóra Tanáccsal és annak tagjaival. Ezt bizonyítja, hogy Hámos László, aki az Észak-Amerikai magyar szervezetek regionális elnöke és ez által szerves része a Diaszpóra Tanács üléseknek Budapesten, a nemrégiben zajlott washingtoni és a mostani new yorki Regionális Diaszpóra Értekezleten is részt vett.

Ezen a new yorki Regionális Diaszpóra Értekezleten jelen volt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikért felelős helyettes államtitkár is a Miniszterelnökségtől. Az ő tolmácsolásában hallhatták meg a részvevők, hogy a magyar kormány milyen kezdeményezésekkel támogatja a diaszpórában élő magyarságot.

Az értekezlet során lehetőségük nyílt a magyar szervezetek képviselőinek arra, hogy közösen gondolkodva terveket szőhessenek az helyi magyarság javára.

Ahogy a Főkonzul fogalmazott “igyekszünk nagyjából évente 3-4 havonta összegyűlni” és keretet adni a közös munkára a magyar szervezetek közt.

Mivel az idei év sok egyéb emlékév mellett a Kossuth Zsuzsanna emlékévet is magán viseli, így a tervekkel kapcsolatban az interjúból kiderült, hogy a New Yorki Főkonzulátus következő nagyobb célkitűzése az, hogy ezen emlékév keretében a nemrégiben beazonosított Kossuth Zsuzsanna nyughelye fölé, aki Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt, s egyben a “nemzet fő ápolónője” címet érdemelte ki, egy méltó emlékművet emeljenek. Ahogy a Főkonzul fogalmazott “ezzel egy nagyon fontos darabbal gyarapszik majd az amerikai magyar emlékhelyek száma”.

Dr. Kumin Ferenccel készült teljes interjút az alábbi hivatkozásra kattintva meghallgathatják a kedves érdeklődők:

A képeket Rozsavolgyi Zsolt készítette. További képek az eseményről itt tekinthetők meg.

Comments are closed.