A kanadai magyarság egyik legnagyobb fesztiválját, a torontói Hungarofestet a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára nyitotta meg helyi idő szerint szombaton.

Sztáray Péter köszönetet mondott Ontario állam miniszterelnökének a személyes jelenlétéért, amelyet a magyar politikus a kanadai magyarság és a két nemzet barátsága elismerésének nevezett.

Reményét fejezte ki, hogy az idén negyedik alkalommal megtartott magyar kulturális esemény a jövőben is folytatódik, és a kanadai magyar közösség védjegyeként sok olyan kanadai látogatja majd, akinek nincsenek magyar gyökerei, de megérti a magyar emberek barátságát.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az államtitkár a megnyitó után adott nyilatkozatában elismerését hangoztatta a Hungarofest szervezői és a lebonyolításban részt vevő önkéntesek felé.

Látható, hogy a kanadaiak is fontosnak tartják a magyar közösséget, amelynek tagjai közül nagyon sokan jutottak magas pozícióba, játszottak fontos szerepet a gazdaságban és a politikában – mondta. Azon reményét is kifejezte, hogy a Kanadában élő magyarok közül lesznek olyanok, akik elmozdulnak Magyarország felé, és hazaköltöznek.

Ontarióban tett látogatásának tapasztalatai alapján Sztáray Péter beszámolt arról, hogy a tartomány konzervatív kormánya komolyan érdeklődik Magyarország iránt, elismerve azt. A hasonló értékek és elvek révén a kanadai politikusok pozitívan viszonyulnak Magyarországhoz – fűzte hozzá.

Az államtitkár a közelgő nemzeti összetartozás napja alkalmából is találkozik a kanadai magyarság képviselőivel, közös megemlékezésen vesz részt a helyi Magyar Házban, valamint istentiszteletet tartanak. Sztáray Péter fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány képviselői jelen legyenek ezeken a megemlékezéseken, mert – szavai szerint – láthatóan a helyi magyarság is őrzi a magyar történelem fájó emlékeit, valamint a boldog pillanatokat is.

Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke az egész napos kulturális esemény megnyitóján tolmácsolta magyar származású pénzügyminisztere, Peter Bethlenfalvy üdvözletét, aki hivatalos útja miatt nem volt jelen, és aki Ontario eddigi legmagasabb rangot elért magyar tisztségviselője.

A tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a XX. században a magyarok több hullámban érkeztek Ontarióba, amelynek építésében részt vettek. Megállapította, hogy a kanadai magyarok jelentős hatást gyakorolnak a tartományra, gazdagítva kultúráját, és nagyban hozzájárulva a művészethez, sporthoz, tudományhoz, gazdasághoz, politikához.

Doug Ford emlékeztetett arra is: pénteken a megállapodás aláírása után bejelentették, hogy a magyarországi turisták és letelepedők magyar autóvezetői engedélyét Ontario tartomány elismeri, illetve azt helyi jogosítványra cserélhetik.

Az idei Hungarofest egész napos kulturális program volt, amelynek fellépői a magyar kultúra széles palettáját mutatták meg a népzenétől, néptánctól a modern zenékig.

Az esemény alapítója Balla Sándor kanadai magyar üzletember, a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.

Sztáray Péter pénteken Kanada fővárosában, Ottawában az ország kormányának tagjaival is tárgyalt, a többi között a kanadai külügyminiszter tervezett budapesti látogatásának előkészítéséről és a közelgő washingtoni NATO-csúcsról.

(Híradó)

Borítókép: Illusztráció. Magas szintű kanadai részvétellel rendezték meg a kanadai magyarok egyik legnagyobb kulturális eseményét, a Hungarofestet. Fotó: Facebook/Hungarofest

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.