Marosvásárhelyre várják a szervezők mindazokat, akik – immár sokadik alkalommal – kiállnak Székelyföld szabadságáért és a székelyföldi autonómiáért. Sokszor elmondják a székelyföldi emberek, hogy semmivel sem akarnak többet, mint az Európa nyugati felén élő nemzeti kisebbségek. A román állam, a román többség erről hallani sem akar, és az Európai Uniótól sem kapnak segítséget a romániai magyarok – hangzott el az M1 Híradójában.

Március 10-én vasárnap kék és arany sávos zászlókkal várnak mindenkit Székelyföldről Marosvásárhelyre, a Székely vértanúk emlékművéhez. A Székely Nemzeti Tanács 2013-ban nyilvánította a Habsburg-ellenes szervezkedésben résztvevő hősök kivégzésének dátumát a Székely Szabadság napjává – a tavalyi rendezvényen több ezren vettek részt.

A szervezők azt szeretnék, ha minél többen látnák, hogy az érintettek tenni is hajlandók a területi autonómiáért, a magyar nyelv és a nemzeti jelképek szabad használatáért. Követeléseiket ezúttal is petícióba foglalva juttatják el a bukaresti kormánynak. Idén az is felkerül a listára, hogy Románia tegye hitelessé európai uniós elnökségi programját, és kiállnak a marosvásárhelyi magyar orvosképzés mellett is – derült ki az M1 Híradójában.

Donáth Árpád, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint az elmúlt évek küzdelmeinek már látszanak az eredményei, amit bizonyít az Európai Bíróság csütörtöki döntése is. A luxemburgi székhelyű testület ugyanis kimondta, hogy az Európai Bizottság tévesen döntött, amikor elutasította a nemzeti kisebbségi régiókról szóló polgári kezdeményezést.

Forrás: hirado.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.