Megkezdődött Franciaországban szerdán a nyugati szövetségesek második világháborús normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos megemlékezéssorozat, amelyre 25 állam- és kormányfő, köztük Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint III. Károly brit uralkodó is hivatalos. A francia elnökség tájékoztatása szerint Franciaország történelmének legjelentősebb megemlékezésén a szövetségesek célja egységet mutatni az ukrajnai háború kezelését illetően is.

A francia elnök szerdán elsőként a nyugat-franciaországi Plumelec településen emlékezett meg a breton ellenállókról és a Szabad Franciaország első ejtőernyőseiről, akik a brit különleges erők kötelékében harcoltak.

„Tudom, hogy hazánkban rengeteg olyan fiatal van, akik készek ugyanolyan áldozatvállalásra, mint az idősebbek” – mondta Emmanuel Macron. „A növekvő veszélyek idején önök emlékeztetnek arra, hogy mi is készek vagyunk ugyanilyen áldozatokat hozni, hogy megvédjük azt, ami a legdrágább számunkra: Franciaországot és köztársasági értékeinket” – tette hozzá a francia elnök az elitalakulatok képviselőinek jelenlétében.

ReklámTas J Nadas, Esq

A második világháborúban a második frontot megnyitó, a történelem legnagyobb partraszállási hadművelete, a brit titkosszolgálatok által kidolgozott Overlord hadművelet leghosszabb napja valójában már 1944. június 5-én késő este megkezdődött:

a BBC kódolt üzenetet sugárzott, utasítást adva a francia ellenállási mozgalom szabotázsakcióinak megkezdésére.

Éjféltől a légierő 1200 gépe mintegy 5000 tonna bombát dobott le a Le Havre-tól Cherbourgig terjedő atlanti partvidékre, majd éjfél után két órakor több hullámban 23 000 ejtőernyőst dobtak le, hogy hídfőállásokat teremtsenek, az első felszabadított franciaországi épület egy kávézó volt a benouville-i híd közelében.

Emmanuel Macron a normandiai Saint-Loban szerdán beszédet mondott a szövetségesek bombázásai civil áldozatainak emlékére. A kisváros 90 százalékban elpusztult 1944. június 7-re virradó éjjel, a becslések szerint 50-70 ezer polgári áldozatot követelve. Este pedig a normandiai Caen börtöne előtt emlékezik meg azokról az ellenállókról, akiket a német megszállók kivégeztek a normandiai partraszállás során.

Joe Biden amerikai elnök, aki szerda délelőtt megérkezett Párizsba, csütörtökön csatlakozik az ünnepségekhez, a brit uralkodóval, Olaf Scholz német kancellárral, Sergio Mattarella olasz államfővel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyetemben.

Az amerikai elnök csütörtökön beszédet mond a normandiai partaszállás emlékhelyein, a Utah és Omaha Beachen rendezendő hivatalos ünnepségeken, ahol a Fehér Ház tájékoztatása szerint 73 ezer bátor amerikai szállt partra, hogy előkészítse az utat Franciaország és Európa felszabadításához. Az elnök üdvözölni fogja a mintegy kétszáz veteránt, köztük ötven amerikait is.

A tájékoztatás szerint Joe Biden megbeszélést folytat ukrán kollégájával, és megvizsgálják, hogyan mélyíthetik tovább az Ukrajnának nyújtott támogatást Oroszországgal szemben.

Oroszországot – amely a tíz évvel ezelőtti megemlékezésen az Egyesült Államok egykori szövetségeseként díszvendég volt – az ukrajnai háborúra hivatkozva a szövetségesek nem hívták meg a 80. évfordulós ünnepségekre.

A francia elnökség a nyugati egységet akarja demonstrálni egy olyan időszakban, amikor egy jelentős katonai konfliktus sújtja ismét Európát. Emmanuel Macron pénteken a hivatalában fogadja ukrán kollégáját, s a tájékoztatás szerint a francia kiképzőtisztek esetleges Ukrajnába küldéséről egyeztet vele.

Joe Biden június 7-én is beszédet mond a normandiai Pointe du Hocban a szabadság és a demokrácia védelmének fontosságáról a Fehér Ház tájékoztatása szerint. Az amerikai elnököt szombaton francia kollégája a legmagasabb protokolláris szinten fogadja a párizsi Diadalívnél, mielőtt megbeszélést folytatnak az Élysée-palotában, amelyet nagyszabású fogadás követ.

„Nyolcvan évvel Európa felszabadítása után a háború visszatért a kontinensre. A két elnök ezért megvitatja az Ukrajnának nyújtandó erős és hosszú távú támogatást”

– közölte a francia elnökség.

(Híradó / MTI)

Borítókép: Gabriel Attal francia miniszterelnök. fogadja Joe Biden amerikai elnököt a párizsi Orly repülőtéren 2024. június 5-én. Biden a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából érkezett Franciaországba Fotó: AFP/Julien De Rosa

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.