Először megjelent a magyarnemzet.hu portálon.

A hagyományok szerint az őszi betakarítások után a telepesek megköszönték Istennek a termést, és innen származik az egyik legnagyobb amerikai ünnep. A hálaadás mára elvesztette szakrális jellegét, elsősorban pulykaevős családi együttlét lett, a karácsony stresszmentes változata, amely jelzi a bevásárlási láz kezdetét.

Kunszabó-Tomei Csilla, New Brunswick-i cserkészparancsnok és tanár szerint az amerikai iskolákban kiskortól úgy tanítják a hálaadás eredetét, hogy az a XVI. század elején Angliából bevándorló puritánok és az amerikai őslakosok közös aratási lakomája volt. Az idealizált történet szerint a massachusettsi „zarándokoknak” nevezett telepesek és az általuk „felfedezett” indiánok bőséges lakomával együtt ünnepeltek az őszi betakarítás után, ám nem világos, a puritánok Istennek vagy az indiánoknak adtak hálát. Olyan beszámoló is kering, hogy a gyakran éhező puritánok indián sírokból ásták ki az ételáldozatokat, ám az őslakosok inkább élelmet adtak nekik, és megtanították őket a túlélésre.

A hálaadás négynapos hétvégéjén gyakran elutaznak a családok, hogy együtt töltsék az ünnepet (Fotó: Jay L. Clendenin)

A szakrális esemény idővel szekuláris nemzeti ünneppé alakult. Számosan utaznak ilyenkor haza, a négynapos hétvégén együtt fogyasztják el a pulykavacsorát, így november negyedik csütörtökét néha pulykanapnak is nevezik. A tradicionális menüben a szárnyashoz édeskrumpli-püré, főtt zöldbab vagy spárga és áfonyaszósz jár, desszertnek sütőtöktorta vagy pite. Juhász Katalin néprajzkutató szerint a külföldre költözéskor vagy a korábbi hagyományokkal való szakítás, vagy a szokások fokozatos ötvözése történik, és utóbbi az általánosabb. A bevándorlóknál a nemzeti identitás megtestesítőjeként az ünnepi fogások maradnak meg legtovább. Mivel a hálaadásnak nincs párja más kultúrákban, és központi eleme az étkezés, így különösen érdekes, hogy az eltérő hátterű bevándorlók hogyan veszik át az ünnepet. Kunszabó-Tomei Csilla magyar szülei például megtartották a hálaadást, de magyar ételeket is tálalnak, édesanyja például rakott karfiolt készített. Tanítóként tapasztalja, hogy főleg az ázsiai származású családok nem ünnepelnek, mivel az ételek nagyon eltérnek saját fogásaiktól.

ReklámTas J Nadas, Esq

Magyar és amerikai fogások is megférnek a hálaadás vacsoraasztalán

– Az évek során számos hagyományt vittünk tovább mindkét oldalról, és sajátot is teremtettünk. Vannak amerikai és olasz ételeink is. A sült pulyka és az édesburgonya-ragu kiválóan megfér a prosciuttóba csomagolt spárgával, kolbásszal töltött gombával és egy hagyományos szicíliai körettel – meséli a sokadik generációs olasz származású Adrienne Villani, aki olasz származású férjével ötvözi családja és az amerikaiak szokásait.

Az első generációs magyarok egy része egyáltalán nem tartja, legtöbben kellemes amerikai hagyománynak tekintik a hálaadást, de például a tinédzserként Amerikába bevándorló Végh-Sóti Adrienne szerint ez a legkedvesebb ünnep, mert nincs a karácsonyi ajándékozási nyomás, és a menün sem kell gondolkodni. Kicsit furcsállja ugyanakkor, hogy amerikai sógornője ezen a hétvégén díszíti a karácsonyfát. Adrienne ezt korainak érzi, várni szoktak két hetet.

– Bár erősen magyarnak neveljük gyermekeinket, szeretnénk, ha tudnák: Amerika befogadta dédszüleiket és lehetőséget adott a szabad magyarságra. Így megbecsüljük az amerikai magyarságunkat – mondja el a harmadgenerációs Kelemen Bíbor, hozzátéve, hogy a hálaadás náluk az evésről szól, de az étkezési ima után mindenki elmondja, miért mond köszönetet.

A sokadik generációs családok a hála mellett tágabb környezetükre is gondolnak: sokan hívnak meg egy-két rokon nélkül élő ismerőst is. Adrienne Villanihoz emellett az elhunytak is csatlakoznak: gyertyákat gyújtanak az asztalnál „a mennyei családtagjaikért”, mert hiszik, ilyenkor ők is együtt lakomáznak a mennyben.

A karácsonyi bevásárlás kezdete

A családi eseményeken kívül a hétvége programokban is bővelkedik. New Yorkban a Macy’s áruház felvonulása vonz ezreket. Idén például 31 tematikus óriáslufit és lebegő életképet mutatnak be. Tizenegy középiskolai vagy egyetemi zenekar, 18 egyéni előadó, köztük Cher, 29 bohóc­csapat és hét előadócsoport is látható lesz. Sokan hónapokkal előre szállást foglalnak a környéken, de a legtöbben a tévéből követik a felvonulást, ahogy a három NFL-, illetve számos középiskolai vagy egyetemi amerikaifutball-mérkőzést is.

1924 óta a Macy’s felvonulása a karácsonyi bevásárlási szezon nem hivatalos kezdete, de a fekete péntek kifejezés csak az 1960-as években jelent meg. Ilyenkor az üzletek nagy leértékelésekkel csábítják a vásárlókat, a közhiedelem szerint ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom, de ez nem minden évben igaz. A vevők számát tekintve valóban ez az egyik legforgalmasabb nap, de a tényleges eladásokat nézve nem feltétlenül: az szokásosan a karácsonyt megelőző szombat. Többek szerint átverésről van szó, a kereskedők előre felviszik az árakat, ebből engednek, majd karácsonyra ismét jelentősen emelnek. Ráadásul jellemzően kevés a leértékelt áru mennyisége.

Csökkenő mértékben, de még mindig milliókat hoz lázba a fekete péntek. A kereskedők hetekkel korábban elkészítik a karácsonyi dekorációt, aznap nagyon korán kinyitnak: többségük legkésőbb reggel ötkor, a nagy áruházláncok pedig éjfélkor, és csak 24 óra múlva zárnak be. A városokban ilyenkor megszokott a hajnalban órák hosszat várakozó emberek látványa, akik, amint bejutnak, lerohanják a boltot, és visznek mindent, ami a kezükbe kerül, hiszen a legvonzóbb termékekből rendszerint csak néhány darab van készleten. A legkeresettebbek általában a játékok és az elektronikai cikkek. Negyven–hetven százalékos kedvezménnyel kaphatók a konyhai eszközök, a matracok, a fejhallgatók, a tévék, a porszívók és az Apple-eszközök. Az amerikai magyarok ugyanakkor ritkán, sürgős vagy a családi kívánságlistán lévő termék miatt foglalkoznak ilyesmivel.

Egyre többeket riaszt el a korán kelés, a tömeg, ezért inkább otthon maradnak, és a 2005 óta online alternatívaként létező cyber monday-t használják ki, illetve létezik néhány kevésbé ismert alternatíva is, például a kisvállalatok szombatja vagy az adományozó kedd. A vásárlási őrület gyakorta veszi el a hálaadás jelentőségét és örömét. A black friday és a cyber monday szekuláris adventként jelzi a karácsony közeledtét, de nem jut tér a lelkiségnek, Jézus születése csak üzleti fogás.

Antal-Ferencz Ildikó

Borítókép: A Macy’s 96. hálaadásnapi felvonulása (Fotó: Getty Images)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.