Hazatérők címmel Venezuela drámájáról, a venezuelai magyarok exodusáról forgatott filmet Tóth Gábor rendező. A HÍRTV munkatársa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte, filmjeiben arra fókuszál ki a magyar, mitől magyar, mitől marad magyar valaki külföldön, a venezuelai magyarok története pedig különösen érdekelte.

Tóth Gábor szerint az identitásválasztás szabad, így nem kérdőjelezhető meg azoknak a menekült vezér magyaroknak a magyarsága, akik magyarnak vallják magukat, és ha azért jönnek Magyarországra, hogy szó szerint a saját és gyermekeik életét mentsék meg, akkor nemzettársaink számára „ki kell tárni a kapukat”. A film premierje március 9-én, szombaton 19.05-től volt az ECHO TV műsorán.

A magyarok igazi nagy hulláma először a második világháború után, majd 1956 után érkezett meg a dél-amerikai országba. A válságig körülbelül 5-6000 fős volt a venezuelai magyarság. Tóth Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy Venezuela egészen az 1980-as évekig világszínvonalú gazdasággal rendelkezett és befogadó kultúra volt. “Minden magyar elmondta, hogy soha semmilyen kirekesztéssel nem találkoztak Venezuelában, barátságosak voltak az emberek, a gyerekek az iskolában barátságosak volt, gyorsan megtörtént a beilleszkedés” – emelte ki Tóth Gábor.

Azok a magyarok, akik a latin-amerikai országot választották, nem csalatkoztak a reményeikben, hiszen egy rendkívül felívelő országról volt szó, ott található a világ legnagyobb olajkincse, volt egy erős fizetőeszközük, és Tóth Gábor közlése szerint ezt az erős gazdaságot sikerült teljesen lerombolni úgy, hogy az embereknek semmijük nincsen, a venezuelai gazdaság leépült és leépíttették.

“Most ott tartunk, hogy egy nyugdíjból négy kenyeret lehet venni, nincs gyógyszer, nincs élelmiszer. Akinek nincs rokona külföldön, akinek nincs mellékjövedelme, az szó szerint éhezik. Már 4-5 millió külföldre menekült” – tette hozzá.

A menekültek között magyarok is vannak, akik közül néhány százan tudatosan Magyarországot választották, és terveik szerint szeretnének is hazánkban maradni.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy az Index hazug módon összemosta az ő érkezésüket a migrációval, Tóth Gábor elmondta, a venezuelai magyarok tudnak arról, hogy milyen politikai konfliktus közepébe kerültek, és nagyon nehezen viselik azt, hogy itthon megkérdőjelezi bárki az ő magyarságukat és hűségüket a magyarsághoz.

További anyagok és a beszélgetés elérhető az alábbi linken:
https://www.echotv.hu/hirek/2019/03/01/dokumentumfilm-keszult-hazatero-nemzettarsainkrol-a-venez-magyarokrol

Forrás: hirtv.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.