Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös.

Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt. Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista

Hamász terrorszervezet „felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, melyben a holokauszt óta a legtöbb zsidót ölték meg egy nap alatt.

Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy

a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt.

Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Hercog nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamász megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később,

az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy három gyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése.

Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.

Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit.

Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához.

Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.