Ahogy közeledik a százéves évfordulója a gyulafehérvári nép akarat győzedelmeskedésének nevezett, románok nagygyűlésnek, úgy erősödik a magyarellenes hang az országban. Úgy néz ki mintha létezne egy erő, amelyik folyamatosan fenntartja a gyűlölet érzését a románságban az általuk ősellenségnek kinevezett magyarokkal szembe.

Alaptalan vádakkal akadályozzák az elöljárók munkáját, a nemzeti szimbólumok és az anyanyelv használatát korlátozzák. A magyar oktatást igyekeznek gáncsolni. Drasztikus törvényeket igyekeznek átgyúrni a parlamenten, amivel megfélemlíthetik, vagy lehetetlené tehetik a magyarság önrendelkezését. Csupán az elmúlt hetek eseményeiből vettünk példát.

A létező diszkrimináció ellenes törvény, mely egy halovány esélyt adott nekünk, hogy éppen ne azt tegyenek, vagy mondjanak rollunk a nacionalista erők, amit az eszük felér, a parlament nem tűzte tárgyalásra, és az erre szánt határidőből kifutott. Ugyanazt jelenti mintha elfogadták volna . Ha a szenátus nem szavaz ellene törvénybe lép és a bizottsággal együtt megszűnik. A következménye, hogy féktelenül szidhatnak minket és uszíthatnak ellenünk.

A frissen kiötölt törvény Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik képviselője által: börtönnel büntetné az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekményeket, aki a Székelyföldnek autonómiát követelő megmozdulásokra hivatkozik tervezete indoklásában. Ha ebből törvény lesz akármilyen önrendelkezésért folyó küzdelemért börtönnel lehet ijesztgetni a romániai magyart.

Pár napja a Brassói Táblabíróság elutasította a legutóbbi zászlóperben benyújtott fellebbezéseket, és végzésében arra kötelezi Kovászna Megye Tanácsát, valamint annak elnökét, hogy távolítsa el a megyeháza ülésterméből azt a székely zászlót, amelyet Kulcsár-Terza József (MPP, parlamenti képviselő) adományozott egy évvel ezelőtt.

Horváth Annát Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesternőjét hónapok óta vegzálják mondvacsinált vádakkal.

Nem olyan rég – még nem telt el egy hónap sem – mikor a parlament elnöke fogalmazott meg kemény vádat a magyarok ellen. (Mi ez ha nem uszítás magas szinten?).
Ugyan is büntető törvénykönyv módosítása kapcsán, (mely a korrupt politikusokat mentette volna) kipattant országos felháborodást és tüntetést a suttogó propaganda bevetésével igyekeznek magyarázni és Magyarország nyakába varrni. A kormányt és Dragneat istenítő udvari televízióiban ülő „szakértők” elkezdték terjeszteni, hogy a tüntetések mögött okkult külföldi erők állnak, és elővették újra az ősveszélyt, hogy az ország területi épségére törő orosz–magyar összeesküvés állhat a háttérben. Ez csupán azért, hogy a korrupt bőrüket mentsék.

Lassan Orwelli méreteket fog ölteni a magyarok cselekedeteinek korlátozása, eljutnak a gondolati rendőrséghez is. Mire ha nem erre utal a Kovászna megyei prefektus rémálmában született per indítása? A kézdivásárhelyi elöljáróságokat perbe fogta mert egy utcát Wass Albert íróról, aki szerintük háborús bűnös, szerettek volna elnevezni, de ez nem történt meg. Az indoklás pedig a bűn az, hogy egyáltalán felmerült Wass Albert neve, mint utcanév, mert az is lehet, hogy hallván ezt valaki vérszemet kap és náci cselekedeteket fog elkövetni.

Nem hagyják ki a magyar ifjak szellemi fejlődésének anyanyelvi lehetőségének az akadályozását sem. Egy régebbi példája a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar nyelvű katedra működésének ellehetetlenítése. Ennek a folytatása a napokban is zajló marosvásárhelyi katolikus gimnázium működésének beszüntetésére tett kísérletek, ennek kapcsán, még azt is felvetették, hogy érvénytelenítik a diplomáját azoknak akik ott végeztek. Mind ezt tetézik, a szülők a hatóságok általi kihallgatásával, mikor még arra is kíváncsiak ki milyen vallásúak. Messzebb is elmennek, kilátásba helyezik a diákok kihallgatását is, hátha sikerül a frászt beléjük verni és még tanulmányaikat is abbahagyják.

Lehet, hogy még egy ideig kordában tudják tartani a reális decentralizálást és az autonóm területek kialakulását, pedig tényleges esélye van, hogy megtörténjen. Az erélyi román értelmiségi körben egyre erősödik a transzszilvanizmus eszméje, ami egyáltalán nem tudja tolerálni Bukarest basáskodását. Erősödik az a hang amelyik ha nem is Erdély leszakadását óhajtja Romániától, de a térség gazdasági autonómiáját mindenképp. Úgy a román központi média vagy az országosan terjesztett lapok is mélyen hallgatnak a jelenségről. Érdekes módon valamilyen meggondolásból az erdélyi magyar nyelvű sajtó sem emlegeti. Ezzel ellentétben a közösségi oldalakon egyre gyakrabban és mind több számban lehet fellelni véleményeket a transzszilvanizmus kapcsán. Vajon a Bukaresti hatalmasságok mit fognak tenni azokkal a román honfitársaikkal, akik, ha nem csupán a közösségi oldalaikon, hanem nyíltan is kiállnak az eszméjük mellett és követelik a térség autonómiáját? Visszatér az ötvenes évek gyakorlat, mindegy ki az, ha a kialakult rezsim ellen van a börtönben a helye?

T. L. / szek-helyek.ro

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.