November utolsó hétvégéjén rendezték meg a nagy múltú 55. Magyar Kongresszust, a Magyar Társaság rendezvényét. A Magyar Társaság 1949-ben alakult az ausztriai menekült táborokban, majd Nádas János alapította újra, amikor Clevelandbe került. A Magyar Kongresszus egy konferencia sorozat, amelyben előadások követik egymást a magyar kultúráról, történelemről, aktuálpolitikai kérdésekről. Pénteken és szombaton számos előadás váltotta egymást, épp hogy csak megmozgathatta az ember az elzsibbadt végtagjait, s máris egy új előadás vette kezdetét. Nagy érdeklődés kísérte Dr. Nádasné Gabriella előadását, Dr. Nádas János a Magyar Társaság alapítója, kéziratainak feltárásáról. A délelőtt folyamán Dr. Dénes Mátyás Fulbright ösztöndíjas Magyarságtudat és intertextualitás Márai Sándor „Halotti beszéd” című műveiben című előadását hallgathatta meg a közönség, melyet Bödők Gergely történész izgalmas előadása követett Magyarország az első világháborúban címmel. Délután Széphalmi Jurkó László miskolci iparművész nyitotta meg kiállítását az első világháborúban elesett katonák emlékére. A kiállítótérben könyvvásárt rendeztek, ami jó alkalom volt arra is, hogy az előadások szüneteiben a résztvevők beszélgessenek, pihenjenek egy kicsit a tágas térben, ahol Makk Imre emlékkiállítást is láthatott a közönség. Péntek délután Herner-Kovács Eszter az Emberi Jogok Alapítvány munkatársa tartott előadást a székely autonómiáról, amelyet Simon-Benedek Zsuzsa és Csibi Lóránd a Bocskai Rádió munkatársainak előadása követett, Kik az a székelyek címmel. Az előadók finom székely étellel is kedveskedtek a nagyszámú közönségnek. A juhtúrós, kolbászos puliszka mindenki tetszését elnyerte. Péntek este a zenéjé volt a főszerep. Török Dancsó Ádám vajdasági, palóc és moldvai csángó népdalokat mutatott be citerán, furulyán és kavalon, majd ezt követte a nagyváradi Nagy Kálmán és Nagy Éva koncertje. Barokk és Bartók muzsikát hoztak a vendég előadók Clevelandbe, amelyet vastapssal köszönt meg a közönség.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

28-án ismét sűrű program várt a kongresszus résztvevőire. A délelőtti előadásokat egy kötetlen fórum beszélgetés követte, melynek a témája Magyarország és Európa jövője: bevándorlók, vendégmunkások, integrálás. A fórum aktuálpolitikai kérdéseket vetett fel, amelyekre mindenki reagálhatott. Csoportokban vitatták meg a résztvevők a felmerült kérdéseket. Érdekes érvek és magyarázatok merültek fel Európa és Magyarország jelenlegi sorsát illetően, sajnáltam, hogy nem volt több idő a vélemények meghallgatására és valamiféle összegzésre a témát illetően, de üdítő volt a beszélgetés és a vélemények megoszlása. Az 55. Magyar Kongresszus fő témájaként: ” Történelmi visszatekintés Magyarország és a II. világháború ” cím lett megjelölve. A téma választás egyik oka, hogy a II. világháború végének az évfordulója van ebben az évben, a másik ok ,hogy tavaly a Nádas családnak sikerült összegyűjteni és Magyarországra szállítani Nádas János könyvtárának gyűjteményét. A gyűjtés közben a főszervező, Nádas Gabriella arra jött rá, hogy milyen hiányos a tudása Magyarország II. világháborús történelméről, ezért gondolta azt, hogy egy történelmi témájú konferencia az itteni magyaroknak is segíthet a kevésbé ismert történelmi tények megismerésében. A szombati társasebéd ünnep szónoka Dr. Szakály Sándor a Veritas Történet Kutató Intézet főigazgatója, aki rendkívül részletes, egyetemi szintű előadást adott a témában. Az előadás után a hallgatók kérdéseire is válaszolt az előadó. A társasebédet követően szombat délutánra is maradtak még izgalmas előadások, amelyeket a díszvacsora és a magyar bál követett. Nagyszerű belegondolni, hogy 55 évvel ezelőtt is megjelentek a clevelandi fiatalok báli ruhákban , hogy megtiszteljék egymást és azt a kultúrát amelynek közös hozzátartozói. A bálon Szebényi Ferenc, Magyarország chicagói főkonzulja mondott beszédet, s ezután már tényleg a zenekaré és a táncoslábú bálozóké volt a főszerep. Magyar Kálmán és zenekara nagyszerű hangulatot teremtett, közénk varázsolta a magyar muzsikát, amely a fülünknek és a lábunknak egyaránt kellemes volt. Vasárnap délelőtt az Árpád Akadémia tartotta soron következő közgyűlését. A közgyűlés után istentisztelettel fejeződött be az 55. Magyar Kongresszus.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.