Az Aljazeera a választási eredmények közlésére felhatalmazott Anadolu hírügynökségre hivatkozva azt közölte vasárnap késő délután, hogy a szavazatok 97 százalékának összeszámlálása után Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelöltje a szavazatok 52,1 százalékát tudhatja magáénak, míg ellenfele, Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje csupán 47,9 százalékot.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) vasárnap este jelentette be, hogy a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez.

A katari emír Twitteren gratulált a török elnök újraválasztásához.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Recep Tayyip Erdogan, drága testvérem, gratulálok győzelméhez és sok sikert kívánok új posztján, hogy a fejlődés és virágzás útjára vigye a török népet, és megerősítse az országaink közti viszonyt”

− írta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír a Twitteren.

Ezt mindössze percekkel már követte a magyar miniszterelnök gratulációja is:

Gratulálok Erdogan elnöknek a megkérdőjelezhetetlen győzelméhez!

„Erdogan elnökkel, akinek újraválasztásához gratulálok, fogunk közösen tovább haladni” − írta Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este mikroblogján.

„Franciaországnak és Törökországnak közösen jelentős kihívásokkal kell megbirkóznia”

− utalt a francia államfő az európai béke megteremtésére, az euroatlanti szövetség jövőjére, illetve a földközi-tengeri térség problémáinak orvoslására.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üdvözlő táviratban gratulált.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Erdogan érdemeként méltatta, hogy dacára az országban zajló politikai-társadalmi folyamatoknak, sikerült megőriznie a társadalmi stabilitást.

„Méltó, erős politikusnak tartom önt és Fehéroroszország barátjának. Azonos érdekeink vannak, ami a nemzetközi helyzet feszültségmentesítését, az ellátási láncolatok biztosítását és a viték békés rendezését illeti. Mindig számíthat ránk”

− tette hozzá a fehérorosz elnök.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szintén jókívánságait tolmácsolta a török elnöknek. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi úgy fogalmazott, hogy egy szorosabb együttműködés országaik között megteremti a béke és stabilitás alapját a térségben.

„Ilham Aliyev elnök a török nép Recep Tayyip Erdogan politikájába vetett bizalmaként értékelte ezt a győzelmet és meggyőződését fejezte ki, hogy vezetése alatt az előttünk álló években folytatódni fog Törökország virágzása”

− olvasható az azeri államfő hivatalának közleményében.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök telefonon gratulált török hivatali partnerének

„az elnökválasztáson aratott meggyőző, történelmi jelentőségű győzelméhez”.

Hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány és a voksolási eredmény tanúskodik arról, hogy a török nép támogatja Erdogan politikáját és reformelképzeléseit.

Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök szintén mikroblogján gratulált „az elnyomott muszlimok erős pillérének”, és „elidegeníthetetlen jogaik izzó hangjának” nevezte Erdogant.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje szavazni készül a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Murad Sezer

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.