Szombaton, november 11-én délután kettő órakor folytatódott a Clevelandi Magyar Múzeum előadás sorozata. A téma az 500 évvel ezelőtt kezdetét vevő Reformáció, annak kiértékelése, és kihatásai a mai időkig. Az előadok Nt. Medgyesi Lajos, a Calvin Synod Konferenciának tiszteletbeli püspöke, a Hungarian Reformed Church of Fairport Harbor lelkésze és Nt. Tóth Péter, a Hungarian Reformed Church of Lorain, Ohio lelkésze, voltak.  Dr. Papp Klára, az előadások társszervezője, üdvözölte a megjelenteket és bemutatta az előadókat.

Nt. Medgyesi Lajos visszatekintett a kereszténység eredetéhez és kiemelte azokat a teológiai elemeket, amelyeket Luther Márton újból központba akart helyezni. Ezeket Szent Pál magnus opuszában, a Rómaiakhoz levelekben találhatjuk, ahol az Istenben és Jézusban való hit a vallásos élet és boldogulás alapköve.  Ugyanez a felfogás található Szent Ágoston írásaiban ahol a hit, Isten önkényes ajándéka, nagyobb szerepet kap, mint a jó cselekedetek.

Az előadó ezen kívül említette a kereszténység első ezerötszáz évei folyamán felbukkanó, az ortodoxiával szembeszálló elméleteket, melyeket a mindenkori egyházi vezetés eretnekségnek minősített.  Ezek között vannak az áriánizmus, a gnoszticizmus, a waldenesek, a husziták, hogy csak egy párat említsünk.  Mindig akadtak reform törekvések vagy talán másféle értelmezései a szentírásnak, avagy a hagyományoknak.  Sohasem volt teljesen egységes a kereszténység.

Nt. Tóth Péter folytatta és felvázolt némely változást, ami beállott a Reformáció után. Az anyanyelv szélesebb használata, a közoktatás kiterjesztése, a tudományos ágakban a kísérlet központi szerepe, a hierarchikus vezetés lazítása, a kereskedelem nagyobb megbecsülése, és a demokrácia alap feltételeinek kifejlődésé.  A mai körülményeink nagymértékben a Reformáció eredménye.

Az előadás után még sor került kérdésekre és egy fogadásra ahol a hálás közönség eszmecserét folytathatott a nagyrabecsült előadókkal.

 

Dömötörffy Zsolt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.