Továbbra is magas a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a különutas válságkezelési technikát választó Svédországban, azonban úgy tűnik, hiába a sok áldozat: még csak a közelébe sem jutottak a nyájimmunitás elérésének.

Svédország a közelében sem jár a nyájimmunitás kialakulásához annak ellenére, hogy más európai országoktól eltérően szinte semmilyen korlátozást nem vezettek be a koronavírus elleni védekezés során – írja az amerikai CNN televízió portálja. A svéd közegészségügyi hatóság által a lapnak megerősített adatok szerint az április végén véletlenszerűen tesztelt ezer stockholmi állampolgár

mindössze 7,3 százalékának szervezete termelt antitesteket a koronavírus ellen.

A CNN rámutat: ez nagyjából megfelel a más országokban tapasztalható arányoknak, ahol ugyanakkor a szigorú korlátozásaiknak köszönhetően sikerült alacsonyan tartani a halálozási mutatókat.

Stockholm azonban ebben nem jeleskedett: az országban több mint 33 ezer fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma pedig közel 4000

a Worldometers adatai szerint. Eközben azonban a nyájimmunitás kialakulásától is fényévnyire vannak, a CNN szerint ugyanis a lakosság körülbelül 70-90 százalékának kellene antitestet termelnie ahhoz, hogy nyájimmunitásról lehessen beszélni. Azt pedig a vérben található antitestek segítségével tudják kimutatni, hogy a tesztelt átesett-e már koronavírus-fertőzésen.

Svédországban a koronavírus-járvány ellenére nem zártak be az éttermek és a sörözõk – Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Janerik Henriksson

Svédországban a fővárosban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, az összes eset egyharmadát itt regisztrálták. A fővárosban már több mint 10 ezer fertőzöttje van az új koronavírus-járványnak és majdnem 2000 halottja is. Svédország vezető epidemiológusa, Anders Tegnell szerint mindenesetre a felmérés alapján kapott szám nem feltűnően alacsonyabb annál, amit vártak.

Összehasonlításképp: a koronavírus-járvány által szintén erősen sújtott Spanyolországban

jelenleg az állampolgárok 5 százalékának a szervezete termel antitesteket a koronavírus ellen a madridi kormány május 14-ei adatai szerint.

Hosszú út áll még az országok előtt

Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási és Politikai Központjának igazgatója a CNN-nek azt mondta: felméréseik szerint az amerikai lakosságnak körülbelül 5-15 százaléka fertőződött meg. A kutató szerint a lakosság 60-70 százaléka is megfertőződhet a vírussal, mielőtt terjedése lassulni kezdene, azonban Osterholm arra figyelmeztet: az országnak még nagyon hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje a nyájimmunitást.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.